Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ny plankorsning och ersättningsväg

Beskrivning och instruktion för aktiviteterna ny plankorsning och ersättningsväg i Plk webb.

Att bygga en ny plankorsning kan vara aktuellt när andra, intilliggande plankorsningar ska slopas och ersättas av en nybyggd, säkrare plankorsning. För att nå den nya plankorsningen behövs det också en ersättningsväg.

Syftet med aktivitetstyperna

Aktiviteterna ny plankorsning och ersättningsväg ändrar inte några data, utan syftet är att dokumentera planer för ett plankorsningsprojekt. Det är många både inom och utanför Trafikverket som har intresse av att kunna se vilka planer som finns för en viss plankorsning. När ett projekt behöver avbrytas och senare återupptas är det lättare för ny personal att se vad som redan är gjort.

Samla i arbetsobjekt

Det är lämpligt att skapa ett nytt arbetsobjekt (se länk nedan) för de plankorsningar som berörs av ombyggnaderna. Arbetsobjektet kan exempelvis kallas "Ökad trafik X-banan". I arbetsobjektet samlar planeraren (projektledaren) alla aktiviteter som hör till projektet. Det är troligt att arbetsobjektet kommer att vara öppet i flera år, det vill säga tills hela projektet är genomfört.

Lägga till aktiviteter

Eftersom plankorsningen ännu inte existerar i BIS finns den heller inte i PLK-webb. För att lägga en upp aktivitet av typen ny plankorsning ska planeraren därför gå in under "Övriga platser" som finns under rubriken "Lägga till aktivitet" i fliken "Arbetsobjekt".

Skärmdump hur man lägger till ny plankorsning.

Lägg till efterfrågade data för den nya plankorsningen. Km och +m samt koordinater bör anges så noga som möjligt. Då går platsen att visa på en karta. Det exakta läget kommer att fastställas senare.

Ersättningsväg

Om det behövs en väg fram till den nya plankorsningen ska planeraren också skapa en aktivitet av typen ersättningsväg. Den bör förses med uppgift om kommun och bandel, och om det finns flera aktiviteter av typen ersättningsväg i samma arbetsobjekt bör ungefärliga koordinater anges.

Lägga till plankorsningen i BIS

När plankorsningen ska börja byggas måste den läggas till i BIS. Då måste det exakta läget vara känt. I BIS ska plankorsningen registreras som stängd (STÄ) och utan skydd.

Uppdatera data för plankorsningen

När plankorsningen är upplagd i BIS blir den också synlig i PLK-webb. Nu går det att skapa aktiviteten ändrat skydd. Se länk nedan.

Klarmarkera

När utföraren och planeraren har klarmarkerat aktiviteten får den status godkänd.