Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Avtal

Ett avtal om periodisk mätning har slutits med Infranord.

Upphandling periodisk mätning

Under 2008 gjordes en upphandling av den periodiska mätning som utförs på dåvarande Banverkets banor. Ett avtal slöts med Infranord och började gälla den 1 juli 2009. I kontraktet ingår mätning av: 

  • spårläge
  • rälsprofil
  • räfflor och vågor
  • kontaktledning
  • videofilmning av spår och omgivning
  • ballastprofil

Kontraktets omfattning

Omfattningen av mätningen är reglerad i BVF 807.2 och varierar mellan 1 och 6 gånger per år beroende på besiktningsklass. I dagsläget täcks detta av Strix-mätvagnen samt tre EM80. Kontraktet omfattar mätning av cirka 61 000 km/år.

Periodisk mätning har tidigare utförts av Infranord (före detta Banverket Produktion) men nytt är att upphandlingen skedde som en offentlig upphandling. Infranord vann upphandlingen i internationell konkurrens med en bra kvalitet och konkurrenskraftigt pris.

Högre krav i nytt avtal

I det nya avtalet så är det väsentligt högre krav på mätkvalitet än förut, både när det gäller mätnoggrannhet (mätvärde och positionering), planering, kalibrering, mätning, utvärdering och kvalitetsstyrning.

Ett antal nya parametrar kommer också att mätas, bland annat för kontaktledningen. Stora förväntningar finns på att minska trafikstörningar, bland annat på grund av oplanerat underhåll.

Ny mätvagn

Infranord kommer att modernisera samtliga mätsystem och från 2010 även ersätta Strix-mätvagnen med en ny mätvagn.

Lokal närvaro säkerställs genom att man fortsätter arbeta med tre mätdressiner placerade runt om i Sverige. Dessa kommer att genomgå fullständig renovering.