Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hänglås på grind

Foto: Emmely Hornborg

Tillträde till nya låssystemet för järnvägen

Fram till 2024 byter Trafikverket successivt ut det befintliga låssystemet i järnvägsanläggningen. Ett nytt låssystem behövs eftersom dagens system blivit föråldrat.

Dagens låssystem i Trafikverkets järnvägsanläggning har varit i bruk sedan slutet på 80-talet, men i slutet av 2019 upphörde tillverkarens support. Det innebär i praktiken att service, leverans av cylindrar och hänglås upphört.

Installationen av de nya låssystemet påbörjas under hösten 2020. Mer detaljerad information om vilka geografiska områden som berörs finns i vår Status- och tidplan, se länkar i botten av sidan. Status- och tidplanen kommer att uppdateras kontinuerligt, var därför noga med att se över den med jämna mellanrum. 

Ökad säkerhet i anläggningen

Låsutbytesprojektet innebär att nya lås och nycklar distribueras. Under en övergångsperiod kommer både nya och gamla nycklar användas i järnvägsanläggningen. Det nya låssystemet kommer att öka säkerheten i anläggningen. Kontrollen av behörigheter förbättras bland annat genom att behörigheten till nycklarna blir individanpassad. Utbytet av låssystemet omfattar hela järnvägsanläggningen och berör bland annat teknikkurar, teknikkiosker, skåp, bommar, grindar och växeldriv. Låsutbytet berör såväl medarbetare inom Trafikverket som avtalskunder och entreprenörer.

Behörighet med ID06

För att få behörighet till det nya låssystemet krävs registrering av giltigt ID06 kort på trafikverket.se. Därför ber vi alla med behov av tillträde till järnvägsanläggningen att utföra registreringen så snart som möjligt.

Identifiera dig med mobilt bank-id och följ instruktionerna. Den som saknar mobilt bank-id kan få hjälp att registrera ID06-kort vid de Trafikverkskontor som har receptioner.

Åtgärder som behöver vidtas av entreprenörer och järnvägsföretag:

  1. Registrera ID06-kort – detta gäller samtliga personer som har behov av tillträde och det måste göras snarast möjligt, senast innan Behovsanmälan skickas in.
  2. Teckna Upplåtelseavtal för nyckel med Trafikverket – tecknas på nationell nivå av företagets firmatecknare.
  3. Skicka ifylld Behovsanmälan till mejlen för tillträde, mejldressen finns tillgänglig i Behovsanmälan. Behovsanmälan finns under Dokument och länkar nedan.
  4. Lämna ifylld Behörighetsansökan till ansvarig projektledare.

För Upplåtelseavtal och Behörighetsansökan – se under Kontaktuppgifter vem du ska kontakta. Under Dokument och länkar finns information om hur du gör.