Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Topas

Topas används för att rapportera vilken tågsammansättning ett tåg har. Systemet används av både järnvägsföretag och Trafikverket.

Systemet Topas är tillgängligt från och med 1 januari 2021. Järnvägsföretag för godtrafik kan via systemet rapportera tågsammansättningar med hjälp av meddelandet TrainCompositionMessage enligt EU-förordningen (TSI) för TAF. Se manual, förklaringar och länkar längre ned på sidan.

Järnvägsföretag för persontrafik kan via systemet rapportera tågsammansättningar med hjälp av meddelandet PassengerTrainCompositionMessage, enligt JSG för TAP.

Trafikverket jobbar under 2020-2021 med ett projekt vid namn VIRA att ersätta Opera med nya lösningar som får konsekvenser för järnvägsföretagen. Projektet har en referensgrupp utsedd och längre ner finns relaterad dokumentation. Applikation för manuell rapportering (som ersätter motsvarande funktion i Opera) är under utveckling och beräknas vara klar i god tid innan Opera stängs. Under 2021 kommer systemet finnas parallellt med systemet Opera, se bilaga 2A i JNB 2021.

För mer information se kontaktuppgifter längre upp på denna sida.