Logga in
Logga in

Väg 50, Flokån, vandringshinder, Borlänge Fisken i Flokån kan vandra fritt och väg 50 öppnar igen

Den nya bantrumman som underlättar fiskvandringen vid Flokån är nu klar och väg 50 öppnas igen natten mellan 22-23 juli.

Arbetet har gått så bra att vi kan öppna den avstängda vägen ett par dagar före planerat datum. Något som uppskattas mycket av näringsidkare och trafikanter i det turisttäta området.

- Det känns bra att kunna öppna väg 50 igen och dessutom före utsatt tid. Det har varit en mycket intensiv period dessa fyra veckor men nu kan trafiken släppas på. Det som är kvar att göra är lite återställning kring bygget men detta åtgärdar entreprenören under augusti-september, säger Fredrik Stål, projektledare Trafikverket.

Väg 50 stängdes av den 26 juni och arbetet har pågått sedan dess.

Det har varit ett komplicerat projekt med en mycket djup schaktgrop ungefär 14 meter under väg 50. Arbetet har varit intensivt och pågått dygnet runt den större delen av byggtiden. Längst ner i gropen trängde mycket vatten in och det var besvärligt läge, men det löste sig med extra pumpkapacitet genom lite okonventionella metoder där en traktor med gödseltunna fick rycka ut och hjälpa till.

Den 13 juli var den nya trumman i betong monterad och vattnet kunde ledas in. Därefter revs de två gamla trummorna och fyllningsarbetet ovanpå den nya trumman kunde påbörjas. Redan någon dag efter omledningen av vattnet noterades bäcköringar på väg uppströms i Flokån, vilket var en mycket rolig upptäckt. Den nya anläggningen som byggts för att underlätta fiskvandringen fungerar alltså som den ska.