Logga in
Logga in

Varbergstunneln Konstnärsgrupp vann uppdraget vid planken i centrum

En konstnärstrio vann skissuppdraget och börjar snart gestalta konst vid byggplanken på Västra Vallgatan.

Totalt kom det in runt 90 intresseanmälningar från konstnärer runt om i landet. Generellt var den konstnärliga nivån hos de sökande väldigt hög.

Den idéskiss som vann går ut på att skapa en temporär zon för spekulation om tid och rum. Minnen och berättelser ska samlas in från Varbergsbor som sedan vävs in i skapandet av nya ”utsikter” i form av tredimensionella tittskåp.

 ­—Vi är mycket glada att få tillfälle att arbeta tillsammans igen och att få göra det i en sådan spännande och dynamisk miljö. I vår skiss har vi hittat en startpunkt för arbetet och nu ser vi fram emot att pröva idéer och tekniker tillsammans med allt vi kan lära oss om platsen och området, säger konstnärsgruppen.

Uppdraget är att genomföra en undersökande och interaktiv konstnärlig gestaltning på eller vid tunnelbyggets plank längs Västra Vallgatan.

Gruppen består av: Johannes Heldén, konstnär, Frans Magnusson, arkitekt, Dsearch, White arkitekter samt Jonas Runberger, arkitekt, Dsearch, White arkitekter.

Tidsplan för arbetet

Arbetsperioden inklusive research är april till september 2022. I september ska den konstnärliga gestaltningen invigas.

— Det är en spännande konstnärlig idé vars gestaltning kommer att få visioner och reflektioner att flyga genom sina kopplingar till såväl historia, fiktion och framtid. Att gruppen ska samla in och låta sig påverkas av Varbergsbornas minnen gör processen särskilt intressant, säger Cecilia Jonasson, konstkoordinator i Varbergs kommun.

—Det känns jätteroligt att vi kan bidra till konst i det offentliga rummet. Byggplanken behövs för säkerhet och bullerdämpning men kommer nu också att bidra till en annan upplevelse för den som passerar vår byggarbetsplats, tillägger Johan Hjertström, Trafikverket och tf projektchef Varbergstunneln.

Läs mer om konst under byggtid.