Logga in
Logga in

Fyrspåret Malmö–Lund Det lilla huset på tunneltaket

Vad är det för litet hus vi byggt på tunneltaket i Åkarp? Det ser ut som en kiosk, men där kommer det varken säljas fika eller godis. Och huset har en viktig funktion för den framtida stationen.

Det lilla huset är ett så kallat teknikhus som ibland också kallas för teknikkiosk. Andra exempel på kiosker är de små grå husen som finns vid järnvägsspåren på olika ställen. Det här teknikhuset har byggts lite annorlunda eftersom det kommer stå vid det blivande stationstorget i Åkarp. Det har klätts med samma typ av tegel som övriga stationen, och det får också grönt sedumtak för att matcha parken som anläggs på tunneltaket.

Sexrummare nära till tågstation

Huset på tunneltaket i Åkarp är också lite större än en vanlig teknikkiosk, hela 53 kvadratmeter. Till skillnad från de andra kioskerna i projektet, som har standardformat, är den här 6-rummaren arkitektritad. Och vi har både planerat och byggt det från grunden med väggar som gjutits i en betongverkstad. Husets väggar restes och fogades ihop upp på plats i höstas – precis som ett pepparkakshus.

Huset ser kanske inte så mycket ut för världen, men det innehåller teknik som gör att allt kommer fungera vid den framtida stationen i Åkarp.

En flygbild över ett byggtomt med ett tegelhus som håller på att färdigställas. Huset står på en tomt som är rödfärgad. Runt huset är det grus.

Ett arkitektritat hus med sex rum på bästa läge i Åkarp

Kontakt

Skriv till oss