Logga in
Logga in

Planera för tågstoppet Malmö-Lund i september

19 till 28 september stoppas tågtrafiken mellan Malmö och Lund när nya spår i Lund kopplas in. Ersättningsbussar sätts in på sträckan. Planera för tio besvärliga dagar och räkna med längre restid.

I slutet av september är det dags för ett nytt tågstopp och en ny inkoppling av nybyggda spår mellan Malmö och Lund. Denna gång ska två nybyggda spår mellan Flackarp, norr om Hjärup, och Ringvägen i Lund kopplas in. Även spårarbeten mellan Arlöv och i Åkarp kommer att utförs under tidsperioden.

Så påverkas tågtrafiken

Det är helt stopp i tågtrafiken på Södra stambanan Malmö C till Lund C från 00.00 19 september till 24.00 28 september. Det innebär att all tågtrafik norrifrån stannar vid Lund C, och all trafik från söder stannar vid Malmö C. Undantagen är vissa fjärrtåg och godståg, som kör annan väg, via Lommabanan, och Snälltåget som kommer att vända i Eslöv.

Lommabanan är öppen men persontrafiken mellan Malmö och Kävlinge berörs eftersom en del godstrafik och fjärrtåg flyttas dit från Södra stambanan. Det innebär att Pågatågen endast kör på Lommabanan och Söderåsbanan under rusningstid, morgon och eftermiddag.

Res med ersättningsbussarna under tågstoppet

Skånetrafiken ansvarar för ersättningstrafiken under tågstoppet och kommer sätta in ett stort antal bussar. Direktbussar kör mellan Malmö C och Lund C med cirka 5 minuters mellanrum. Bussar kör också in till stationerna på sträckan – Burlöv, Åkarp och Hjärup – var 15:e minut. Bussar sätts också in på sträckan Malmö-Åstorp, dagtid och kvällar, för att ersätta inställda Pågatåg på Lommabanan. Vissa Pågatåg på Skånebanan (Hässleholm-Helsingborg) ställs in och bussar ersätter.

På de busslinjer som normalt trafikerar sträckan mellan Malmö och Lund kommer Skånetrafiken dessutom att sätta in extra bussar för att öka kapaciteten under morgnar och sena eftermiddagar.

Tänk på att:

  • Det kan bli tätare trafik på vägarna eftersom fler förväntas pendla med bil. Undvik att resa under rusningstid, då slipper du själv att påverkas av tågstoppet och du underlättar för dem som måste resa.
  • Aktuell reseinformation under stoppet hittar du i Skånetrafikens app eller i andra tågbolags kanaler.

Cykla under tågstoppet

Trafikverkets mål är att fler ska resa hållbart. På kortare sträckor är till exempel cykling ett bra alternativ till bil. Om fler cyklar under tågstoppet i september lättar trycket på ersättningsbussarna och det underlättar för dem som måste resa under stoppet.

Att cykla mellan Malmö och Lund tar cirka en timma, kortare tid om du pendlar till och från Arlöv, Åkarp eller Hjärup. Längs Lundavägen, på sträckan Åkarp-Lund, har Trafikverket rustat upp cykelbanan det senaste åren för att underlätta cykelpendling.

Äldre dam på röd cykel passerar från vänster till höger på cykelbana. Hon har en så kallad Hövding-hjälm på sig.

Att cykla under tågstoppet är ett hälsosamt alternativ, samtidigt underlättar du för dem som måste resa.

En eu-flagga samt logo-texten "Med finansierat av Europeiska unionens fond för ett sammanlänkat Europa

Kontakt

Skriv till oss