
Väg 222, den gamla Skurubron Större renoveringsbehov av Gamla Skurubron förlänger arbetet
Renovering och ombyggnad av Gamla Skurubron beräknas bli klar 2027. Under pågående renovering av bron, som består två broar från 1915 och 1957, ser vi att behoven är större än undersökningar före byggtid kunde upptäcka.
– Det är inte ovanligt att man först under renoveringsarbetet av gamla byggnadsverk upptäcker fler skador och större behov av renovering än vad man har kunnat förutse innan arbetet startar. Och det är vad som hänt i renoveringen av Gamla Skurubron, säger Åse Wallin, projektledare Trafikverket.
Fler åtgärder än beräknat förlänger arbetet
Renoveringen av Gamla Skurubron startade hösten 2023. När arbetet gick framåt visade sig antalet skador vara betydligt fler än vad som hade kunnat förutses i olika undersökningar före byggskedet. Dessutom visade sig det täckande betongskiktet uppe på bron vara tunnare än vad tidigare undersökningar kunde förutse.
Därför krävs även pågjutningar av betong på både norra och södra bron för att öka tjockleken. Ytterligare arbeten med ledningar har bidragit till att renoveringsarbetet dragit ut på tiden. (Mer info i faktaruta nedan).
Milstolpar och planen framåt
Den södra bron är under renovering sedan 2023 och beräknas vara klar hösten 2025. Då börjar arbetet med att renovera och bygga om den norra bron till en separat gång- och cykelbro som beräknas öppna sommaren 2027.
Den nya tidplanen bygger på en samlad bedömning av erfarenheter från arbetet med södra bron och observationer av norra bron. Fortfarande kan oförutsedda behov uppstå i arbetet med de gamla konstruktionerna. Vi arbetar därför löpande tillsammans med vår entreprenör med att identifiera och förbygga risker samt minimera konsekvenser om en risk inträffar.
Under 2025 färdigställer vi även trafikplatserna Björknäs och Skuru.
Läs mer i tidigare webbnyhet
Vad har hänt?
- Redan förra året såg vi att tidplanen behövde justeras pga fler skador
Våren 2024 bedömdes Gamla Skurubron bli klar 2026, istället för ursprunglig tidplan - i slutet av 2025. Men när vi kom ännu längre i arbetet under 2024 såg vi att skadorna var mer omfattande och att det behövs ytterligare tid att renovera och färdigställa broarna på ett bra och långsiktigt sätt. Skadorna är främsta skälet att det tar mer tid att renovera broarna än beräknat.
- Parallellt arbete har bidragit till att renoveringsarbetet dragit ut på tiden
Flytten av fjärrvärmeledningar från Gamla Skurubron till ny placering i Skurusundet blev mer komplex än vad som kunde förutses. Stockholm Exergis flytt av ledningar, först till temporärt läge och sedan till sundet, höll tidplanen men arbetet krävde mer utrymme på och under bron, och då behövde renoveringsarbetena pausas.
Gamla Skurubron historia
- Gamla Skurubron består av två broar.
- Södra bron byggdes för 110 år sedan och invigdes av kung Gustav V 1915. Den norra bron stod klar 1957 och fick samma design som den södra för att skapa en enhetlig bro.
- Den hette Skurubron fram till att den nya bron byggdes. Då fick den namnet Gamla Skurubron och den nya bron övertog namnet Skurubron.