Logga in
Logga in

Väg 222, den nya Skurubron Skurubron har växt ytterligare 30 meter

10 mars - Det är inte bara naturen som börjar gro så här års. Även Skurubron växer. Den 7 - 8 mars lanserade vi ytterligare en färdig etapp, så nu har bron blivit 55 meter lång. Dessutom kläs den in i en stor ”kokong”.

Bron har blivit längre men är lite svår att se. Det beror på att den fått ett stort nät av byggnadsställningar och tälttak runt sig. Vad är det som händer just nu?

– Vi har gjort den fjärde lanseringen. Det betyder att fyra av brons tolv etapper är sammanfogade. Totalt kommer vi att montera och skjuta ut närmare 320 meter brodäck från hallen. Samtidigt är det dags att förbereda bron för målning så vi har byggt in den i ställningar, säger Åse Wallin, projektledare, Trafikverket.

Vid denna lansering nådde brodäcket även fram till första bropelaren, närmast Skuru. Båda bropelarna vid vattnet är nu redo att bära upp brodäcket på sina ”fingrar”. Juryn beskrev det vinnande förslaget ”som en servitör bär upp en bricka”.

Rengöring inför målning låter

Bron har en mörkröd grundfärg. Nästa steg är att blästra, eller rengöra ytorna, för att färgen ska fästa så bra som möjligt. Därefter kan den målas i sin ljusgrå färg. Blästring blåser rent ytor, vilket låter en del och kan vara störande. 

Båttrafiken begränsas en gång i månaden

Lanseringsnosen står nu 20 meter ut över Skurusundet. Som vi tidigare berättat begränsas båttrafiken i sundet ett par dagar i månaden när vi skjuter ut bron. Vi gör det för att du som färdas med båt ska komma fram säkert. Nästa lansering beräknas ske i april. Har du sjösatt båten då? Läs om båttrafiken.

Du som kör - håll fokus på vägen

Visst blir man nyfiken att se nya bron på nära håll när man passerar på gamla Skurubron? För passagerare går det ju fint. Men till dig som kör - behåll ditt fokus på vägen och trafiken. För din och andras skull går trafiksäkerheten före nyfikenheten. Vi lägger upp bilder av nya bron löpande här på webben. Tack!

Foto: Trafikverket, Thomas Darholm