Logga in
Logga in

Mälarbanan Tågstopp den 14–19 april mellan Stockholm City och Jakobsberg

Den 14-19 april är delar av Mälarbanan avstängd för tågtrafik. Under avstängningen utför vi arbeten vid spåret. Till exempel lägger vi om ledningar, drar kablar och monterar kontaktledningsstolpar.

För att vi ska kunna arbeta säkert och effektivt i anslutning till spåren behöver vi ibland stänga av tågtrafiken. För att du som reser ska påverkas så lite som möjligt planerar vi in avstängningarna när färre arbetspendlar med tåg, som under påskhelgen. Därför stänger vi av tågtrafiken i påsk.

Vi utför då arbeten på Mälarbanans sträcka Huvudsta–Barkarby. De stationer som är avstängda för tågtrafik är Sundbyberg, Spånga och Barkarby.

SL:s pendeltåg vänder i Jakobsberg respektive vid Stockholm City, medan SJ:s regionaltåg vänder i Bålsta respektive i Arboga/Hallsberg.

Mälarbanans sträcka är avstängd från torsdag 14 april klockan 01:10 till tisdag 19 april klockan 04:30.

Citybanan stängs också av

Trafikverket stänger även av delar av Citybanan under samma period. Sträckan Stockholm Odenplan–Tomteboda Övre är avstängd för pendeltågstrafik mellan den 14 april klockan 22:00 och den 19 april klockan 05:00. Det innebär att stationen Stockholm Odenplan är avstängd för pendeltågstrafik.

Därmed är tågtrafiken avstängd på hela sträckan Stockholm City till Jakobsberg under påskens tågstopp.

Genom att stänga av tågtrafiken på Mälarbanan och Citybanan samtidigt, får vi ökad effektivitet i vårt arbete och minskad påverkan för dig som reser.

Så här tar du dig fram 

På SL:s och SJ:s webbplatser finns information om ersättningstrafik (buss och tunnelbana) samt om hur tågen går under avstängningen: 
SL:s webbplats
SJ:s webbplats


Varför stänger vi av?

Mälarbanan, mellan Tomteboda–Kallhäll, är en av landets mest trafikerade sträckor. För att undvika trängsel och förseningar bygger vi ut järnvägen från två till fyra spår. Med fyra spår möjliggör vi fler tåg och resenärer samtidigt som punktligheten förbättras i hela regionen.

I vår intervju med Mälarbanans chef för järnvägsanläggningen kan du läsa mer om varför vi måste stänga av tågtrafiken ibland.

Intervju med Mälarbanans chef för järnvägsanläggningen.

Arbeten under tågstoppet

Under Mälarbanans tågstopp i påsk monterar vi bland annat kontaktledningsstolpar i en skyddsportal åt Region Stockholm för Tvärbanan vid Solvallas spårområde, och lyfter portalen på plats över befintligt spår. I Spånga och Bromsten drar vi kablar och sätter brunn och kabelrännor. I Barkarby börjar vi förbereda byggnationen av den nya, norra entrén till Barkarby station.

Avstängningen samma period på Citybanan är en förberedande åtgärd inför att Region Stockholm ska bygga den nya Gula linjens tunnelbana till Arenastaden. Där pendeltågets och den nya tunnelbanans tunnlar korsar varandra behöver åtgärder göras för att garantera säkerhet, drift och livslängd.  Läs om Citybanan nedan:

Mer om Citybanan.


Tack för ditt tålamod, medan vi gör Sverige närmare!

Karta: Mälarbanan och Citybanan


Hur du får information om Mälarbanans tågstopp
Du som bor eller är verksam nära våra arbeten under avstängningen och påverkas av dem, får information via hushållsutskick och portanslag. Du kan också följa vårt arbete i våra andra kanaler: