
Väg 259, Tvärförbindelse Södertörn Ny föreslagen kostnadsbedömning för Tvärförbindelse Södertörn klar
Trafikverket lämnar in förslag på ett antal förändringar som ska minska totalkostnaden för Tvärförbindelse Södertörn och E4/E20 Hallunda–Vårby inför byggstart. De presenteras till regeringen idag den 19 maj.
Den 11 februari 2025 fick Trafikverket i uppdrag av regeringen att genomföra en ny kostnadsbedömning för program Tvärförbindelse Södertörn.
Bakgrunden till beslutet var att Trafikverket i byggstartsrapporteringen till regeringen konstaterat kostnadsökningar på ca 20-33,5 % och att några av åtgärderna i programmet hade blivit dyrare.
– Vi är i en fas i projekten nu där vi har möjlighet att utreda de olika åtgärderna mer i detalj, då blir det också lättare att göra kalkyler som är mer tillförlitliga. För Tvärförbindelse Södertörn och E4/E20 Hallunda–Vårby (Vårbybroarna) betyder det tyvärr att några av åtgärderna blivit dyrare än vad vi räknat med tidigare, säger Alexandra Stassais Söderblom, projektchef, Trafikverket.
För att komma ner i totalkostnad föreslår Trafikverket nu ett antal förändringar för projekten. De presenteras i den rapport som lämnas in till regeringen idag den 19 maj. Tillsammans förväntas de minska kostnaderna med cirka 2 857 miljoner kronor för Tvärförbindelse Södertörn och E4/E20 Hallunda–Vårby.
De föreslagna förändringarna innebär:
- Att befintliga Vårbybroar behålls
Förslag: Istället för att bygga nya Vårbybroar utökas antalet körfält på de befintliga Vårbybroarna till 4 körfält i vardera riktningen istället för dagens 3 + 3 körfält.
Bedömd kostnadsbesparing: 1 193 miljoner kronor. - Att inga södergående anslutningsramper till E4/E20 byggs.
Förslag: Det innebär att planerade ramper i södergående riktning till och från E4/E20 i trafikplats Duvberget inte byggs, och att trafiken istället går via den befintliga vägen Botkyrkaleden till och från trafikplats Fittja, för att nå E4/E20.
Bedömd kostnadsbesparing: 473 miljoner kronor. - Trafikplats Vårdkasen byggs i ett enklare utförande.
Förslag: Förslaget innebär att den planerade trafikplatsen Vårdkasen förenklas och att trafikplatsen går på bro över väg 226 och över västra stambanan istället för i tunnel.
Bedömd kostnadsbesparing: 1 191 miljoner kronor.
– De ekonomiska ramarna är tuffa och vi måste förhålla oss till de medel vi har. Kostnadsstyrning är en av Trafikverkets viktigaste frågor. När det gäller de föreslagna förändringarna för Tvärförbindelse Södertörn och Vårbybroarna ser vi att vi ändå kan bibehålla funktionaliteten för både person- och godstrafiken, även om kapacitet och ledtider påverkas, säger Alexandra Stassais Söderblom.
Ny föreslagen totalkostnad är cirka 20 606 miljoner kronor där 17 767 miljoner kronor finansieras i nuvarande nationell plan 2022-2033. Bedömningen av ny föreslagen totalkostnad tar hänsyn till samhällsekonomiska nyttor och möjliga åtgärder för att minska projektkostnaderna. Trafikverket föreslår att 20 606 miljoner kronor finansieras i den nationella planen för transportinfrastruktur, en ökning med 16 % jämfört med tidigare kostnadsbedömning.
– Det är nu upp till regeringen att ta ställning till underlaget vi skickat in och besluta hur de vill att Tvärförbindelse Södertörn och Vårbybroarna ska fortskrida. I väntan på beslut kommer vi fortsätta arbeta för att inte tappa viktig tid, avslutar Alexandra Stassais Söderblom.
Rapport om förnyat underlag till regeringen
Frågor och svar om Tvärförbindelse Södertörn
Nu inväntar vi regeringens besked hur Tvärförbindelse Södertörn och Vårbybroarna ska fortsätta. Fram tills vi får ett nytt besked arbetar vi med de andra delarna som ryms inom programmet, till exempel leverantörsdialoger och förberedelser för upphandling av entreprenörer för att inte tappa viktig tid.
Regeringens beslut tas efter att Trafikverket levererat underlaget den 19 maj 2025. Regeringen har för avsikt att skyndsamt bereda frågan.
Planeringen av Väg 259 Tvärförbindelse Södertörn och Vårbybroarna har pågått sedan 2014 och vi har under hela denna period, arbetat med att kontinuerligt se över projektets kostnader samt att hitta smarta och kostnadseffektiva lösningar. Vi vet också att projekt av den här storleken är komplexa – med många beroenden och utmaningar, vilket gör att även en liten förändring kan få en stor påverkan på våra kostnader. Det långa tidsperspektivet i kombination med omvärldsfaktorer, nya insikter i projekteringsarbetet och utifrån den fas i planeringsskedet vi är i nu vet vi mycket mer om förutsättningarna. Det finns även andra faktorer som spelat in i kostnadsbilden som till exempel inflation och ökade priser på råvaror som till exempel stål, cement och bränsle samt det allmänna marknadsläget och kravbilden på till exempel säkerhet och teknik.
Väg 259 Tvärförbindelse Södertörn behövs för att öka säkerheten och framkomligheten på Södertörn. Den södra delen av Stockholmsregionen, Södertörn, utgör en av de snabbast växande regionerna i Sverige. Infrastrukturen inom Södertörn behöver byggas ut för att möta områdets befolkningstillväxt och övriga utveckling.
Med den starka befolkningstillväxten som finns i regionen förväntas dagens kapacitetsbrist för väg 259 leda till att vägnätet närmare Stockholms centrala delar belastas ytterligare och denna situation kommer att förvärras om inget görs. Tvärförbindelse Södertörn behövs för att kunna möta ett växande Södertörn.
Dagens väg 259 är även en av länets mest olycksdrabbade och vägen är hårt belastad av trafik med långa köer som följd. Det skapar en bristande framkomlighet och trafiksäkerhet. Fordon, tung godstrafik, cyklister och gående samsas idag på väg 259 som är underdimensionerad.
Dagens väg 259 är heller inte en sammanhållen vägsträckning utan den består av flera sammanlänkande äldre och nyare vägar med varierande standard och utformning. De befintliga gång- och cykelvägnätet i området anses ha stora brister avseende trafiksäkerhet.
Tvärförbindelse Södertörn bidrar till bättre framkomlighet och säkerhet på Södertörn och ger ökad kapacitet till Stockholms transportsystem. Vägen ska göra Stockholms transportsystem mindre sårbart. Idag finns bara en större väg när du ska passera Stockholm eller ta dig mellan de norra och södra delarna: Essingeleden, rakt genom Stockholm. Det gör transportsystemet i regionen sårbart.
Fordon och godstransporter får en alternativ och snabbare väg förbi Stockholm när Tvärförbindelse Södertörn tillsammans med E4 Förbifart Stockholm och Norrortsleden kommer att bilda en yttre tvärled. Därmed skapas en snabbare förbindelse från Täby i norr till Haninge i söder, vilket hjälper till att även minska problem med köbildning på bland annat Södra länken. Det kommer skapa en bättre framkomlighet och skapa nya möjligheter för boende, pendling, arbetsliv och näringsliv i hela regionen.
Vi befinner oss i ett skede där vi projekterar och förbereder för ett byggstartsbeslut från regeringen. Därefter kan vi starta upphandling och planera produktionsstart. Tidplanen och att vägen är öppen för trafik är beroende av att vi får byggstartsbesked. Först när vi fått det beskedet kan vi starta upphandlingar. När vägen kan öppna är i dagsläget för tidigt att säga.