Logga in
Logga in

22 april inleds renoveringen

22 april inleder vi renoveringen av Tingstadstunneln. Arbetet inleds i samband med en helgavstägning av E6. Vi arbetar dygnet runt och blir klara hösten 2023.

Under renoveringen stänger vi ett tunnelrör i taget och trafiken dubbelriktas i det motsatta röret. Våra anlyser visar att det kommer att ge stora effekter i trafiken. 

Varför måste tunneln renoveras just nu?

ingstadstunneln är en pulsådern genom Göteborgs trafiksystem och är hårt belastad av cirka 125 000 fordon per dygn. Den byggdes 1968 och och mycket har ju hänt sedan sedan dess. Det var tiden då man körde utan bälte och färg-tv var ny teknik.

Tunneln är nu både gammal och hårt liten både ut- och invändigt och det är hög tid att totalrenovera och uppgradera tunneln till dagens krav på säkerhet, miljö och framkomlighet. Normal teknisk livslängd för ett byggnadsverk av den här typen är 120 år. Renoveringen av tunneln säkerställer tunnelns livslängd med ytterligare cirka 50 år. 

Det har hittills varit svårt att hitta möjligheter till längre sammanhängande reparationsperioder. Men i samband med att den nya älvförbindelsen, Marieholmsförbindelsen finns på plats och att reparationsarbetena på Älvsborgsbrons är färdiga, kan Tingstadstunenln äntligen renoveras. Efter mer än tio års väntan. Det är alltså ingen slump att renoveringen ska göras nu.

E6 – inklusive Tingstadstunneln – stängs en helg

Renoveringen inleds med att Tingstadstunneln och E6 mellan Olskroksmotet och Ringömotet stängs helt från fredagen den 22 april klockan 22.00 till måndagen den 25 april klockan 05.00. Räkna med mycket långa restider, särskilt mellan klockan 11 och 15 kring Kallebäcksmotet och Gnistängstunneln.