Logga in
Logga in

Västlänken Under hjälmen

När man tänker på Västlänken tänker nog de flesta att det handlar om att vi gräver och spränger en tunnel, men det är ju så mycket mer. En viktig del är elen. Patrik Johansen jobbar som byggledare elkraft i Västlänken.

En av förutsättningarna för att tågen sedan ska kunna rulla är en fungerande elinstallation. Det är vid omformarstationen vid Olskrokens arbetsområde som elen omvandlas till den spänning och frekvens som tågen kan köra på.

-  Elen är en oerhört viktig del av Västlänken. Det är genom el tågdriften kommer fungera. Men elen är också nödvändig för stationerna. Just nu jobbar vi med att installera två nya fördelningsställverk för hjälpkraft. Hjälpkraften används bland annat till kraftförsörjning av stationerna och allt utmed spåret, så som ventilation, rulltrappor, hissar, signaler, växlar, och så vidare. Elen bidrar även till att man som resenär kan prata i mobiltelefonen när man åker tåget. Det är helt enkelt tack vare el som tågen kommer kunna föras framåt i Västlänken.

De arbeten som vi just nu genomför vid Olskrokens omformarstation innebär en del schaktarbeten, resning av teknikhus för teknisk utrustning och ny kabelkanalisation. Arbetena har precis påbörjats och kommer pågå fram till sommaren 2023.

-  Jag gillar att mitt jobb är varierande. Eftersom jag är Trafikverkets representant ute på byggplatsen träffar jag många duktiga entreprenörer. I mitt jobb har jag möjlighet att påverka utförandet av entreprenaden och man lär sig också mycket under resans gång. Man är lite av spindeln i nätet.

Patrik har arbetat med el i hela sitt liv och de senaste 24 åren med el för järnväg. Trots så många år inom samma bransch märks det att Patrik fortfarande brinner för att lösa problem och planera så att arbetet inte påverkar omvärlden.

-  Jag har fått möjligheten att jobba med det mesta inom el-området och det bästa med det här jobbet är att man får vara med ute fysisk på plats. Jag tycker om att jobba med människor och grotta ner mig i tekniska lösningar. Målet är att vi skall utföra järnvägsentreprenaderna utan att påverka järnvägstrafiken eller orsaka driftstörningar som påverkar järnvägstrafiken. Därför krävs det noggrann planering när vi skall utföra våra arbeten med planerade avbrott av elen . Och det har fungerat bra hittills. Vi har klarat oss ifrån att orsaka avbrott som påverkat allmänheten och ändå lyckats utföra vårt arbete!

Elen har en avgörande betydelse för att anläggningen blir både robust och driftsäker.

-   Alla som åker tåg i Västlänken ska känna sig trygga. Alla resenärer ska färdas säkert och komma fram till sitt jobb, sina nöjen och hem till sina familjer varje dag.

Se vår filmen som är ett mediealternativ till texten: