Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafik på ölandsbron

Foto: Kerstin Ericsson

Underhållsarbete stärker Ölandsbron

Ölandsbron är en viktig livsnerv för pendlare, turister, besökare och näringsliv. Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten under de kommande åren.

Ölandsbron är en viktig del av mångas vardagliga liv. Under 2018 och 2019 stärker Trafikverket brons livslängd så att du kan resa smidigt och säkert mellan Öland och fastlandet.

Vi har under året utfört planerat underhåll på Ölandsbron för att förlänga brons livslängd och skapa en fortsatt trygg och smidig resa för både öbor och besökare. Under våren 2017 byttes brons kantbalkar samt räcken och under hösten 2018 förbättrades brons isolering och beläggning.

Nya underhållsarbeten i trafikmiljö på Ölandsbron kommer inledas i mars och pågå till juni 2019. Då inleds den tredje etappen i arbetet på högbrodelen där den norra sidan av bron ska få samma behandling som genomförts på andra delar av bron under tidigare etapper. Under arbetet våren 2019 kommer det att finnas ett särskilt körfält för kollektivtrafiken. Detta för en smidigare resa över bron.För att vi ska kunna utföra arbetet och skapa en säker miljö kommer vi att stänga av körfält och sänka hastigheten. Sidan kommer att uppdateras med mer information när det närmar sig för arbete i mars 2019.

Infoblad från vårens arbete 2018

 18 600 fordon passerar i snitt bron per dygn, sommartid är medeldygnstrafiken 25 000 fordon. Det innebär starkt slitage på bron genom ständigt nötande samtidigt som hav och vindar påverkar brons konstruktion och livslängd. Underhållsarbetet som utförs mellan 2017 till 2019 är nödvändigt för att Ölandsbron ska vara fortsatt stark och robust.

– Underhållsarbetena på Ölandsbron ska säkerställa brons livslängden och garantera en fortsatt trygg och smidig resa, säger Johan Wesley, projektledare för underhållsarbetet.

Trafikverket har utsett entreprenören Svevia att utföra underhållsarbeten på bron. Allt underhållsarbete utförs i en totalentreprenad, vilket innebär att entreprenören både projekterar och utför arbetet.

Vi älskar Ölandsbron

Ölandsbron skapar förutsättningar för ett levande Öland, nu och i framtiden. Vi vill bevara bron och därmed ge resenärer, trafikanter och godstrafik ett smidigt, tryggt och säkert sätt att ta sig till och från Öland. Därför gör vi periodvis planerat underhållsarbete av bron. Det är både tids- och kostnadseffektivt att underhålla och renovera den befintliga Ölandsbron jämfört med att till exempel bygga en ny bro.

Under de kommande tre åren kommer Trafikverket göra följande underhållsarbeten på Ölandsbron:

  • byta ut samtliga rörliga lager.
  • byta brons skyddande tätskikt under beläggningen på högbrodelen.
  • reparera kantbalken på högbrodelen.
  • utföra betongreparationer.

Redan nu förbereder vi också för framtidens renoveringar och reparationer. 2025–2029 kommer vi troligtvis att arbeta vidare med tätskiktet och göra ytterligare betongreparationer.

– Vi är måna om att trafikanter, resenärer och godstrafik ska kunna komma fram så smidigt som möjligt och tar särskilt hänsyn till veckorna 25-33 och tiden för Skördefesten. Under de tiderna gör vi inget planerat underhållsarbete alls eftersom väldigt många normalt reser till och från Öland under just dessa perioder, säger projektledare Johan Wesley.

Med underhållsarbete skapar Trafikverket goda förutsättningar för dagens och framtidens näringsliv, turistnäring och boende på Öland med smidig pendling till och från fastlandet.