Logga in
Logga in

Mina tåg – appen för tillgänglig trafikinformation

I Mina tåg-appen får du tåginformation direkt i mobilen. Sök avgångar för alla fjärrtåg, regionaltåg och pendeltåg och få notiser vid försening eller spårändring. Anpassad för resenärer med olika funktionsnedsättningar.

Grunden i appen ”Mina tåg” är enkel – du söker upp och sparar det tåg du ska åka med. Om din resa har tågbyten behöver du spara varje sträcka/tåg för sig. Du kan sedan se aktuell trafikinformation för alla de tåg du sparat. Eventuella avvikelser, till exempel förseningar eller spårändringar, visas tydligt.

I appen kan du söka tåg och stationer inom det statliga järnvägsnätet i Sverige, det vill säga de tåg som vanligtvis benämns som fjärrtåg, regionaltåg och pendeltåg. Det innebär att Stockholms tunnelbana, Arlanda Express, lokalbanor och spårvagnar inte finns med i Mina tåg-appen.

Appen är anpassad för att användas i telefonen. Har du behov av att få informationen uppläst använder du någon av telefonens inbyggda hjälpmedel (till exempel VoiceOver för iPhone).

Färgtemat är valt för att få så stor kontrast som möjligt: svart bakgrund och gul text. Det går även att byta till ett ljust tema. Innehållet är anpassat för att både kunna läsas och läsas upp på ett tydligt sätt. Symbolerna som syns vid till exempel förseningar och förändringar är samma som i vår design för de dynamiska skärmarna på stationerna, även dessa är tillgänglighetsanpassade.  

Informationen i appen uppdateras samtidigt som skärmarna på stationen vid exempelvis förseningar eller spårändringar. Appen visar därför alltid den senaste informationen.

Så här installerar du appen

 

iPhone

  1. Öppna App store i din mobiltelefon och sök på ”Mina tåg” eller klicka på appen Mina tåg för iPhone.
  2. Tryck på ”Hämta”. 
  3. Tryck på ”Öppna”.

Android

Versionen för Android kommer inom kort.

Tre typer av data samlas in från användare av Mina tåg-appen:

  • Firebase-token: Skapas när appen öppnas första gången och används för att skicka pushnotis med viktig trafikinformation till alla användare.
  • Enhets-ID: Sparas när en användare skapar en bevakning i appen. Tillsammans med Firebase-token används informationen för att hålla reda på vilken användare som har skapat en viss bevakning och för att veta vilken telefon pushnotiser ska skickas till.
  • Analysdata: Anonymiserad analysdata skickas till analystjänsten Matomo och insamlad data hjälper oss att förstå vilka funktioner i appen som används mest. Det gör att vi kan fortsätta utveckla appen efter användarnas behov.
    Firebase-token och enhets-ID tas bort från bakomliggande system efter att appen avinstalleras. 

Kontakt för integritetsfrågor

Appen är utvecklad och utgiven av Trafikverket. För att komma i kontakt med utgivaren, skicka meddelande via knappen nedan.

Appen Mina tåg