Logga in
Logga in

Ivöleden

Ivöleden går mellan Barum och Ivön i Ivösjön nordväst om Bromölla i Skåne. Färjeledens längd är 700 meter och överfartstiden är cirka sju minuter. Resan med vägfärjan är avgiftsfri.

Trafikinformationskartan

Via kartan kan du se förändringar i tidtabeller och eventuell störningsinfo.
Se aktuell information direkt på kartan här.

Planera din resa i Färjerederiets app

Du kan även få information om din resa samt eventuella trafikstörningar på något av nedanstående sätt:

Talsvar

Vill du veta när nästa vägfärja går på en viss färjeled, eller kanske kontrollera att färjan går enligt tidtabell? Ring Färjerederiets talsvarstjänst på telefonnummer 0771-65 65 65. Där får du svar dygnet runt, året om. Du kan enkelt söka dig fram till rätt information, genom att följa instruktionen som du får av telefonrösten.

Trafikinformation via sms

Färjerederiets sms-tjänst ger dig information om trafikstörningar. Du prenumererar på tjänsten för Ivöleden genom att registrera ditt mobilnummer via följande länk: 
Prenumerera på sms-tjänsten för Ivöleden.

Om du vill avregistrera din prenumeration gör du det på samma ställe. Tjänsten är kostnadsfri.
Gallringsprincipen i dataskyddsförordningen GDPR gör att du behöver förnya din prenumeration var tredje månad, du får då en påminnelse via sms.

Läs mer om hur vi hanterar dataskyddsförordningen GDPR

Viktigt att känna till inför din resa

Nedan är några viktiga saker som vi vill uppmärksamma dig på för att du ska få en trygg och smidig färd med vägfärjan.

 

Historia om Ivöleden som går till Ivön i Skåne

På Ivön lär det ha funnits befolkning så långt tillbaka som för 3000 år sedan, men då tog man sig förmodligen över sjön på egen hand. I slutet av 1800-talet började en skeppare vid namn Per Truedsson och några kollegor till honom att transportera folk från Ivön till fastlandet.

År 1910 kontrakterades en roddare, Nils Andersson, som såg till att folk kom säkert över Ivösjön. År 1914 blev ett historiskt år för Ivöborna. Då införskaffades den första motorbåten och 1922 fick man en bogserbåt. 1948 sattes den första lindragna färjan i trafik. Den var av trä och fungerade tills den första stålfärjan kom 1957.

När Ivöledens senaste färja kom 1987 döptes den till Karna efter Karna Bengtsdotter, en kvinna som bodde på fastlandet men som rodde människor över sjön före färjans dagar.

Fler nyheter från Färjerederiet