Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafikplatsnumrering

Du ska aldrig behöva tveka om vägen till ditt resmål. För att det ska bli lättare att hitta rätt finns nummer på trafikplatserna på de vägar som är markerade på kartbilden.

Gul liggande oval med svart ram runt. I ovalen går två svarta band parallellt med varandra, bandet till höger har också en pil som pekar snett till höger. Bredvid symbolen står siffran 75 i svart.
 

Numren underlättar också arbetet för utryckningsfordon och yrkestrafik. Flera europeiska länder har sedan länge numrerade trafikplatser.

Så visas numren

Numren på trafikplatserna visas på ett gult vägmärke med svarta siffror och en svart symbol. Trafikplatserna är numrerade från söder till norr, med de lägsta numren i söder.

Numret på närmaste trafikplats finns på den vägvisning som informerar om att du närmar dig en trafikplats. Bilden visar ett exempel på hur vägvisningen kan se ut.

Karta

På Sverigekartan ser du vilka vägar som har fått trafikplatsnummer. Klicka på den väg du är intresserad av för att läsa mera.

Sverigekarta med utritat de sträckor som har  trafikplatsnummer.
 

Trafikplatser E 4


Trafikplatser E 6

Trafikplatser E 18


Trafikplatser E 20


Trafikplatser E 22


Trafikplatser E 45

Trafikplatser E 65


Trafikplatser Rv 40


Trafikplatser Rv 75