Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafikplats med många avfarter

Trafikplatsnumrering

Du ska aldrig behöva tveka om vägen till ditt resmål. För att det ska bli lättare att hitta rätt finns nummer på trafikplatserna på våra största vägar.

Trafikmärke för trafikplatsnumrering 

Förutom att underätta för navigering så underlättar de också arbetet för utryckningsfordon och yrkestrafik, inte minst för räddningstjänst som får bättre lägesbeskrivningar vid olyckor. Flera europeiska länder har sedan länge numrerade trafikplatser.

Så fungerar numreringen

Varje väg med trafikplatsnumrering har egen nummerserie. Ett trafikplatsnummer kan bara finnas en gång per väg, men samma nummer kan alltså finnas på två olika vägar. Nummerserien räknas från söder till norr när vägen har sådan sträckning, och väster till öster om sträckningen ligger i den riktningen.  Avfarter till rastplats räknas inte in i serien. 

Exempel på hur trafikplatsnumreringen ser ut i kombination med annan lokaliseringsmärkning.  

Om en trafikplats har två avfarter i samma riktning skiljs de åt med a och b. Vid ombyggnation av en numrerad väg så får en ny trafikplats mellan till exempel 5 och 6 nummer 5.2.

Vägar med trafikplatsnumrering

Trafikplatser E 4

Trafikplatser E 6

Trafikplatser E 18

Trafikplatser E 20

Trafikplatser E 22

Trafikplatser E 45

Trafikplatser E 65

Trafikplatser Rv 40

Trafikplatser Rv 75