Logga in
Logga in

Förnya körkort

När det är dags att förnya ditt körkort kan du fotografera dig på vissa förarprovskontor. Du behöver inte boka tid för fotografering.

Så går fotograferingen till

Du fotograferar dig i en fotoautomat på något av våra kontor. Ditt foto skickas sedan digitalt tillsammans med din namnteckning till Transportstyrelsen, som tillverkar körkortet.

Fotografering för körkortsförnyelse kostar 125 kronor. Du kan betala med Swish direkt i receptionen på förarprovskontoret. Du kan också betala i bokningstjänsten med kort (VISA och MasterCard), Swish eller faktura. Då betalar du efter fotograferingstillfället.
Här kan betala för fotograferingen

Här finns en syntolkad version av filmen Fotograferingen - Trafikverkets Youtubekanal

Ta med giltig id-handling

Du behöver ha med dig en giltig id-handling inför fotograferingen hos oss. Om du inte har en giltig och godtagbar id-handling kan du skicka in en ansökan till oss om att få ett undantag från kravet. Du ansöker då om att någon annan intygar din identitet.

Ansök i blanketten. I ansökan ska din identitet fastställas genom att till exempel make/maka eller sambo intygar att uppgifter om din identitet är riktiga.

Din ansökan ska ha kommit in minst en vecka innan fotograferingen.
Den som intygar ska närvara vid fotograferingen och kunna styrka sin egen identitet med giltig och godtagbar id-handling.

Fotografering vid byte av körkort från andra länder inom EES


Du kan byta ditt EES-körkort till ett svenskt om körkortet är giltigt och du är permanent bosatt i Sverige. Du behöver då ta ett foto hos oss, på något av våra förarprovskontor.

Kontor där du kan fotografera dig

Tänk på att öppettiderna varierar mellan kontoren.

Frågor och svar

Nej. 
Det foto och den namnteckning du lämnar i fotostationen skickas digitalt till Transportstyrelsen som underlag för körkortstillverkning.

Nej. I samband med att ditt körkort behöver förnyas skickas automatiskt en ansökningsblankett hem till dig. Blanketten kommer från Transportstyrelsen. 

Du kan då välja att fotografera dig på något av våra förarprovskontor eller att själv skicka in ditt foto direkt till Transportstyrelsen tillsammans med ansökningsblanketten. 

Du ansöker hos Transportstyrelsen.
Körkort från länder inom EES - Transportstyrelsen

Informationen nedan visas enbart inom Trafikverkets nätverk

Innehållsansvarig
Sofia Lindahl
Kommunikatör
Maria Liss