Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Fotografering vid körkortsförnyelse

När du ska förnya ditt körkort kan du välja att fotografera dig på utvalda förarprovskontor. Kontrollera var du kan fotografera dig och tänk på att öppettiderna varierar. Du behöver inte boka tid för fotografering.

När ditt körkorts giltighetstid går ut är det Transportstyrelsen som i god tid skickar ut en ansökningsblankett till den adress där du är folkbokförd.

När du ska förnya ditt körkort kan du välja att fotografera dig på något av våra förarprovskontor eller att själv skicka in ditt foto direkt till Transportstyrelsen tillsammans med ansökningsblanketten. 
Här kan du läsa mer om fotot på körkortet (Transportstyrelsens webbplats)

Fotografering på utvalda kontor

Du behöver inte boka någon tid hos oss, och du behöver inte ta med ansökningsblanketten du fått från Transportstyrelsen.

På sidan Förarprovskontor ser du vilka kontor som erbjuder fotografering. Där finns även adresser och vägbeskrivningar. Tänk på att öppettiderna för fotografering varierar mellan kontoren. Du kan inte fotografera dig för taxiförarlegitimation hos oss.
Förarprovskontor (klicka dig vidare till respektive län)

Så går fotograferingen till

Du fotograferar dig i en fotoautomat och vi skickar ditt foto digitalt tillsammans med din namnteckning till Transportstyrelsen, som tillverkar körkortet. Du får inget foto med dig efteråt. Du behöver ha med dig en giltig id-handlig för att få fotografera dig hos oss.
Läs mer om krav på id-handling

Avgiften är 125 kronor och betalas efter fotograferingen

Avgiften för fotografering inför körkortsförnyelse är 125 kronor. Du betalar avgiften efter att du fotograferat dig. Är du sjuk eller har sjukdomssymptom ber vi dig vänta till ett senare tillfälle.

Så betalar du avgiften

I bokningstjänsten kan du sedan välja att betala med betalkort eller Swish i bokningstjänsten Boka prov (se länk på den här sidan) eller mot faktura. På sidan Avgifter och betalningar till Trafikverket Förarprov hittar du mer information om hur du betalar och när avgiften ska vara betald.
Avgifter och betalningar till Trafikverket Förarprov

Avgiften för tillverkningen av körkortet betalas till Transportstyrelsen

Avgiften för tillverkningen av ditt nya körkort är 280 kronor och betalas till Transportstyrelsen. Använd det inbetalningskort som du får tillsammans med ansökningsblanketten (grundhandlingen). När blanketten och inbetalningen kommit till Transportstyrelsen tar det omkring fem arbetsdagar innan du får ditt nya körkort.

Förlängd giltighetstid för körkortet som behörighetshandling

  • EU har fattat beslut om att förlänga giltighetstiden för körkortet som behörighetshandling med sju månader. Detta gäller för de körkort som annars skulle upphöra att gälla under perioden 1 februari 2020 till och med den 31 augusti 2020.
    Observera! Förlängningen bara gäller körkortsbehörigheten och inte id-handlingen. Du behöver därför ha med dig en giltig id-handling då du fotograferar dig för att förnya ditt körkort hos oss. Läs mer här:
    Krav på id-handling
    Hos Transportstyrelsen hittar du även mer information om åtgärder och ändringar gällande ditt körkort i den rådande situationen.
    Körkort och coronaviruset - Transportstyrelsens webbplats