Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Fotografering vid körkortsförnyelse

När du ska förnya ditt körkort kan du välja att fotografera dig på utvalda förarprovskontor. Kontrollera var du kan fotografera dig och tänk på att öppettiderna varierar. Du behöver inte boka tid för fotografering.

När ditt körkorts giltighetstid går ut är det Transportstyrelsen som i god tid skickar ut en ansökningsblankett till den adress där du är folkbokförd.

När du ska förnya ditt körkort kan du välja att fotografera dig på något av våra förarprovskontor eller att själv skicka in ditt foto direkt till Transportstyrelsen tillsammans med ansökningsblanketten. 
Här kan du läsa mer om fotot på körkortet (Transportstyrelsens webbplats)

Fotografering på utvalda kontor

Du behöver inte boka någon tid hos oss, och du behöver inte ta med ansökningsblanketten du fått från Transportstyrelsen.

På sidan Förarprovskontor ser du vilka kontor som erbjuder fotografering. Där finns även adresser och vägbeskrivningar. Tänk på att öppettiderna för fotografering varierar mellan kontoren. Du kan inte fotografera dig för taxiförarlegitimation hos oss.
Förarprovskontor (klicka dig vidare till respektive län)

Så går fotograferingen till

Du fotograferar dig i en fotoautomat och vi skickar ditt foto digitalt tillsammans med din namnteckning till Transportstyrelsen, som tillverkar körkortet. Du får inget foto med dig efteråt. Du behöver ha med dig en giltig id-handling för att få fotografera dig hos oss.
Läs mer om krav på id-handling

Avgiften är 125 kronor och betalas efter fotograferingen

Avgiften för fotografering inför körkortsförnyelse är 125 kronor. Du betalar avgiften efter att du fotograferat dig. Är du sjuk eller har sjukdomssymptom ber vi dig vänta till ett senare tillfälle.

Så betalar du avgiften

Du kan betala avgiften med Swish direkt efter fotograferingen i receptionen. Du kan även välja att betala med betalkort eller Swish i bokningstjänsten Boka prov (se länk på den här sidan) eller mot faktura. På sidan Avgifter och betalningar till Trafikverket Förarprov hittar du mer information om hur du betalar och när avgiften ska vara betald.
Avgifter och betalningar till Trafikverket Förarprov

Avgiften för tillverkningen av körkortet betalas till Transportstyrelsen

Avgiften för tillverkningen av ditt nya körkort är 280 kronor och betalas till Transportstyrelsen. Använd det inbetalningskort som du får tillsammans med ansökningsblanketten (grundhandlingen). När blanketten och inbetalningen kommit till Transportstyrelsen tar det omkring fem arbetsdagar innan du får ditt nya körkort.