Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Fotografering vid körkortsförnyelse

När du ska förnya ditt körkort kan du välja att fotografera dig på utvalda förarprovskontor. Kontrollera var du kan fotografera dig och observera att öppettiderna varierar. Du behöver inte boka tid för fotografering.

När du behöver förnya ditt körkort skickar Transportstyrelsen i god tid grundhandlingen till den adress där du är folkbokförd.

Fotografering på utvalda kontor

Du kan välja att fotografera dig på utvalda förarprovskontor. Observera att öppettiderna för fotografering varierar mellan kontoren. För att se vilka dagar och tider som gäller på orten, klicka dig vidare till respektive län. Du kan inte fotografera dig för taxiförarlegitimation hos oss.
Öppettider, adresser och vägbeskrivningar hittar du på sidan Förarprovskontor.

Så går det till

Du fotograferar dig i en fotoautomat och vi skickar ditt foto digitalt tillsammans med din namnteckning till Transportstyrelsen, som tillverkar körkortet. Du får inget foto med dig efteråt.

Avgiften för fotografering inför körkortsförnyelse är 125 kronor. Du behöver inte boka tid för fotograferingen. Är du sjuk eller har sjukdomssymptom ber vi dig vänta till ett senare tillfälle.

Förlängd giltighetstid för körkortet som behörighetshandling

EU har fattat beslut om att förlänga giltighetstiden för körkort som behörighetshandling med sju månader. Detta gäller för de körkort som annars skulle upphöra att gälla under perioden den 1 februari 2020 till och med den 31 augusti 2020. Observera att förlängningen bara gäller körkortsbehörigheten och inte identitetshandlingen. Du behöver därför ha med dig en giltig id-handling då du fotograferar dig för att förnya ditt körkort hos oss.

Läs mer om krav på identitetshandling

Mer information hos Transportstyrelsen (Transportstyrelsens webbplats)

Så betalar du avgiften för fotograferingen 

Avgiften kan du välja att betala med betalkort eller Swish i bokningstjänsten Boka prov (se länk nedan) eller mot faktura. Fakturabeloppet ska vara betalt inom 30 dagar från utfärdande av fakturan. Sista betalningsdag framgår av fakturan. Fakturan skickas senast 11 dagar efter genomförd fotografering.
Mer information om avgifter och betalningar

Avgiften för tillverkning av körkortet betalas till Transportstyrelsen

Avgiften är 280 kronor och betalas till Transportstyrelsen. Använd det inbetalningskort som du får ihop med ansökningsblanketten (grundhandlingen). När både din grundhandling och inbetalning kommit till Transportstyrelsen tar det cirka fem arbetsdagar innan du får ditt nya körkort.