Logga in
Logga in

Förnya körkort

När det är dags att förnya ditt körkort kan du fotografera dig på vissa förarprovskontor. Du behöver inte boka tid för fotografering.

Ditt körkort gäller under en begränsad tid och måste förnyas innan giltighetstiden har gått ut. När ditt körkort behöver förnyas är det Transportsyrelsen som skickar en ansökningsblankett för nytt körkort till din folkbokföringsadress. Du måste ha fått en sådan blankett innan du kan fotografera dig hos oss. 

Så går fotograferingen till

Du fotograferar dig i en fotoautomat på något av våra kontor. Ditt foto skickas sedan digitalt tillsammans med din namnteckning till Transportstyrelsen, som tillverkar körkortet.

Betala fotograferingen

Fotografering för körkortsförnyelse kostar 125 kronor. Du kan betala med Swish direkt i receptionen. Du kan också betala i bokningstjänsten med kort (VISA och MasterCard), Swish eller faktura. Då betalar du här efter fotograferingstillfället.

Här finns en syntolkad version av filmen Fotograferingen - Trafikverkets Youtubekanal

Ta med giltig id-handling

När du ska fotografera dig för körkortsförnyelse behöver du visa en giltig id-handling. Id-handlingen ska vara hel och giltighetstiden får inte ha gått ut.

Om du saknar giltig id-handling

Om du inte har en giltig och godtagbar id-handling kan du skicka in en ansökan till oss om att få ett undantag från kravet. Du ansöker då om att någon annan intygar din identitet.

Foto vid byte av körkort från andra länder inom EES

Du kan byta ditt EES-körkort till ett svenskt om körkortet är giltigt och du är permanent bosatt i Sverige. Du behöver då ta ett foto hos oss, på något av våra förarprovskontor.

Kontor där du kan fotografera dig

Tänk på att öppettiderna varierar mellan kontoren.

Frågor och svar

Nej. 
Det foto och den namnteckning du lämnar i fotostationen skickas digitalt till Transportstyrelsen som underlag för körkortstillverkning.

Nej, vi fotograferar inte för förarbevis. Du kan fotografera dig i en fotoautomat eller hos en fotograf. Mer information finns hos Transportstyrelsen.
Moped, snöskoter, terränghjuling och traktor - Transportstyrelsen 

Du ansöker hos Transportstyrelsen.
Körkort från länder inom EES - Transportstyrelsen

Nej, det måste du inte. Du kan antingen fotografera dig på något av våra förarprovskontor eller själv skicka in ditt foto direkt till Transportstyrelsen. 

Information om hur du går tillväga finns på den ansökningsblankett du fått hem i samband med att ditt körkort behöver förnyas.