Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Mopeder i olika färger bredvid varandra.

Moped

För att köra moped klass l behöver du ett AM-körkort, och för att få köra moped klass ll krävs ett förarbevis.

Moped klass I – behörighet AM

Vill du köra moped klass I (kallas ibland EU-moped) behöver du ett körkort som har minst behörighet AM. Har du redan tagit körkort med någon annan behörighet får du automatiskt AM på köpet och har då rätt att köra mopeden. Du får också köra om du har traktorkort som är utfärdat före den 1 oktober 2009.

Krav för AM-körkort moped klass l

Moped klass I är en moped som är konstruerad för en hastighet av högst 45 km/timmen. En sådan moped är ett registreringspliktigt fordon och ska ha registreringsskylt.

Åldersgränsen för AM-behörighet är 15 år. Innan du gör ditt kunskapsprov hos oss måste du ha gått en obligatorisk mopedutbildning hos en behörig utbildare och utbildningen måste vara registrerad hos Transportstyrelsen. Utbildningen behöver vara giltig när du kommer till provet.
Mer om AM-körkort moped klass I (Transportstyrelsens webbplats)


Moped klass II

För att köra moped klass II ska du ha fyllt 15 år och ett förarbevis, körkort eller traktorkort krävs. Läs mer om förarbevis för moped klass II på Transportstyrelsens webbplats.
Moped klass II (Transportstyrelsens webbplats)

Fordon du får köra

Undrar du vilka fordon man får köra med respektive behörighet?
På Transportstyrelsens webbplats finns information om vilka fordon man får köra med respektive behörighet och vilken ålder som krävs för att få ta behörigheten.
Fordon du får köra (Transportstyrelsens webbplats)