Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Moped

För att köra moped klass l behöver du ett AM-körkort.

Moped klass I – behörighet AM

Vill du köra moped klass I (kallas ibland EU-moped) behöver du ett körkort som har minst behörighet AM. Har du redan tagit körkort med någon annan behörighet får du automatiskt AM på köpet och har då rätt att köra mopeden. Du får också köra om du har traktorkort som är utfärdat före den 1 oktober 2009.

Moped klass I är en moped som är konstruerad för en hastighet av högst 45 km/timmen. En sådan moped är ett registreringspliktigt fordon och ska ha registreringsskylt. På Transportstyrelsens webbsida kan du läsa mer om moped klass I.
Moped klass I (Transportstyrelsens webbplats)


Krav för att få ett AM-körkort

Åldersgränsen för AM är 15 år. Innan du gör ditt kunskapsprov för behörighet AM måste du ha genomfört en obligatorisk utbildning hos en behörig utbildare och utbildningen måste vara registrerad hos Transportstyrelsen. Läs mer om mopedutbildningen för AM-körkort och kraven för att få ett AM-körkort på Transportstyrelsens webbplats.
AM – körkort för moped klass I (Transportstyrelsens webbplats)

Moped klass II

För att köra moped klass II ska du ha fyllt 15 år och ett förarbevis krävs. Läs mer om förarbevis för moped klass II på Transportstyrelsens webbplats.
Moped klass II (Transportstyrelsens webbplats)