Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kunskapsprov för Moped klass I – behörighet AM

Genom kunskapsprovet ska du visa att du har kunskaper så att du kan köra med omdöme i trafiken. För att få körkort för AM (moped klass I) måste du ha ett godkänt resultat på kunskapsprovet. Du behöver inte göra något körprov.

Avgiften för ett kunskapsprov är 325 kronor. Efter klockan 18.00 på vardagar och på helger är avgiften 400 kronor.

Innan du gör ditt kunskapsprov för behörighet AM måste du ha genomfört en obligatorisk utbildning hos en behörig utbildare. Läs mer om utbildningen på Transportstyrelsens webbplats under Körkort.

Körkort (Transportstyrelsens webbplats)

Kunskapsprovet består av totalt 70 frågor, varav 5 frågor är testfrågor som ska utvärderas. Resultatet på testfrågorna räknas inte in i provresultatet. För att provet ska bli godkänt måste du svara rätt på 52 av de 65 frågorna som ingår i provet. Provtiden är 50 minuter.

Kunskapsprovets innehåll

Kunskapsprovet mäter dina kunskaper inom följande områden:

  • fordonskännedom och manövrering
  • miljö
  • trafiksäkerhet
  • trafikregler
  • personliga förutsättningar

Krav på identitetshandling

För att få göra prov hos Trafikverket måste du kunna styrka din identitet med en godtagbar och giltig identitetshandling (ID-handling), och fotot på ID-handlingen måste vara välliknande. Läs mer om godtagbara identitetshandlingar och hur du gör om du saknar en sådan på sidan Krav på identitetshandling.

Krav på identitetshandling

Obligatorisk fotografering hos Trafikverket

Alla som ska göra prov för körkort ska fotografera sig hos Trafikverket Förarprov. Du kan inte ta med eget foto. Detta gäller även dig som redan har körkort och ska göra prov för ny behörighet. Trafikverket skickar ett inbetalningskort på avgiften för fotografering. Läs mer om fotografering hos Trafikverket på sidan Obligatorisk fotografering.

Obligatorisk fotografering hos Trafikverket Förarprov inför provet

Provplatser

På sidan Förarprovskontor hittar du Förarprovs alla provplatser, med information om adress, öppettider, vilka provtyper som genomförs på de olika provplatserna och om det finns möjlighet till fotografering.

Förarprovskontor

Anpassade prov

Om du har svårt att läsa eller skriva, eller inte förstår svenska så bra, kan du få göra ett anpassat kunskapsprov. Läs mer om hur du få göra ett sådant prov på sidan Anpassade kunskapsprov.

Anpassade kunskapsprov

Boka prov

Du kan boka ditt kunskapsprov i vår webbtjänst Boka prov. Läs mer och boka ditt prov via länken nedan.

Efter provet

Du måste svara rätt på minst 52 av de 65 frågorna i provet för att provet ska bli godkänt. Du får besked direkt efter provet om ditt prov är godkänt eller underkänt. Vi skickar resultatet till din e-postadress. Du kan också hämta resultatet på webben, genom att logga in i tjänsten Boka prov på trafikverket.se/bokaprov. I resultatet kan du se hur många rätt du har inom de olika ämnesområdena.

Godkänt kunskapsprov

Om ditt prov är godkänt skickas resultatet till Transportstyrelsen. Inom fem arbetsdagar skickas körkortet i ett rekommenderat brev. Du måste hämta ut körkortet personligen och inom två veckor. Du måste då visa upp en godtagbar och giltig identitetshandling (ID-handling).

Observera att om du vid provtillfället ansökt om och fått beviljat ett undantag från krav på identitetshandling så gäller det beslutet INTE vid uthämtande av körkort. Då måste körkortsinnehavaren själv kunna identifiera sig med en godtagbar identitetshandling.

Du får under vissa förutsättningar köra innan du hämtat ut ditt körkort. Du får köra om du har med dig en handling som styrker din identitet, till exempel pass eller id-kort. Detta gäller endast i Sverige, fram till att du har hämtat ut ditt körkort och som längst i två månader. Därefter måste du ha med dig körkortet då du kör.

Underkänt kunskapsprov

Om ditt kunskapsprov är underkänt är det viktigt att du utbildar dig mer innan du genomför nästa prov. Om du ska göra ett omprov kan du inte genomföra det på samma dag som du genomförde det underkända provet.