Logga in
Logga in

Trafikverket och polisen räknar med besvärligt trafikläge på Öland

Den 1–5 juni arrangeras en MC-träff på Öland.

Sommar och Öland är en kombination som innebär att det kan vara trångt på Ölandsbron och Ölandsvägarna. Om man dessutom lägger till en stor internationell MC-träff på Lundegård camping följt av Sveriges nationaldag så kommer trafikläget troligen att stundtals bli mycket besvärligt.

Trafikverket väntar med störande arbeten

– Vi har anpassat vårt arbete på grund av evenemanget, berättar Jan-Olof Berg, projektledare på Trafikverket. En del åtgärder har vi gjort innan träffen, men ett större beläggningsarbete mellan Rälla och Borgholm tar vi i stället efter semesterperioden, säger Jan-Olof Berg.

Polisen ökar sin närvaro och bevakning av trafiken

– Räkna med att evenemanget kraftigt kommer att påverka trafiken till och från Öland och norra Öland under vissa tider, framför allt i början och slutet av evenemanget. Vi rekommenderar att besökare använder sig av ordinarie väg 136 på Öland. Mindre vägar används bland annat av långsamtgående lantbruksfordon den här tiden på året och vägarna kan även visa sig vara helt avstängda. För den som ska längre norrut kan väg 137 på den östra sidan av ön också användas. Från fastlandet kommer vägarna 25, 31 och E22 troligen stundtals också att vara hårt belastade. Polisen kommer att ha flera kontroller före, under och efter evenemanget, både på och i anslutning till Öland, säger kommunpolis Magnus Areskog.

Platsen Svinö i anslutning till Ölandsbron kommer att vara helt avstängd för biltrafik mellan den 30 maj och 5 juni. Detta gäller samtliga parkeringsplatser. Det enda sättet att ta sig ut till Svinö under avstängningen är att parkera på grusparkeringen söder om Ölandsleden och Jutnabben. Hit tar du dig via trafikplats Tallhagen–Ängöleden–Svinövägen.

Polisens och Trafikverkets råd till trafikanter:

  • Förvänta dig köer.
  • Var uppmärksam på tillfälliga vägvisningar.
  • Om det blir stopp i trafiken, kör in så långt till höger du kan så att utryckningsfordon kan komma förbi.
  • Om stoppet blir långvarigt, ta det lugnt och lyssna på Trafikradion.
  • Om du måste gå ur bilen – gå absolut inte ut på körbanan.
  • Håll hastighet och avstånd.
  • Ta inga riskfyllda beslut som äventyrar trafiksäkerheten för dig själv eller andra trafikanter.
  • För dig som bor på Öland med omnejd – låt bilen stå hemma om du inte absolut måste resa.
  • De stora trafikströmmarna kommer att ske i anslutning till före och efter eventet.

Kontakt

Jan-Olof Berg

Telefon: +46 10-123 80 63