Logga in
Logga in

Färdas säkert på isväg

Under vintern ersätts eller kompletteras vägfärjetrafiken med isvägar när klimatet tillåter. Här är tips på vad som är bra att tänka på när du reser över isväg och vilka regler som gäller.

För att isvägen ska vara säker att köra på kontrollerar Färjerederiets medarbetare isens kvalitet regelbundet, dygnet runt. Kan vi inte säkerställa en bärighet på två ton, så öppnas inte isvägen. Du som trafikant måste också följa de säkerhetsföreskrifter som gäller på isvägar för att din resa ska bli så säker som möjligt.

Information om en specifik vägfärja är ersatt med isväg och vilken bärighet som är aktuell hittar du under Trafikinformation Vägfärja här nedan.

Tips för din resa över isvägarna

  • Högsta tillåtna hastighet – max 30 km/h
  • Högsta tillåtna bruttovikt på fordon/fordonståg är olika för olika isvägar. Se Trafikinformation Vägfärja (länk nedan) vad som gäller där du ska köra.
  • Minst 50 meter mellan fordonen
  • Omkörningsförbud
  • Förbjudet att stanna och parkera
  • Följ de anvisningar som ges
  • Ta hänsyn till de människor som arbetar på isvägen och deras arbetsfordon som i vissa fall kan färdas i fel körriktning vid snöröjning
  • Släng inte skräp på isen

Om du kör med högre hastighet än vad som är tillåtet kan Färjerederiet bli tvungna att stänga isvägen tillfälligt på grund av att det kan bildas sprickor i isen om du kör för fort. Samma gäller även om ett fordon/fordonståg med högre bruttovikt än vad som tillåts passerat över isvägen.

Trafikinformation

Gå in på Trafikinformation Vägfärja för att se om färjan är ersatt med isväg. Zooma in i kartan till färjeleden eller isvägen som du är intresserad av. Isvägär är markerade med blå symbol, klicka på den. Det står även hur tung trafik isvägen klarar. Observera att kartan bara visar isvägar som hör till det statliga vägnätet och som ersätter en vägfärja (isvägen Sunne–Vällviken finns alltså inte i kartan).

Här kan du se kartan

Trafikinformation via sms

Sms-tjänsten ger dig information om aktuella trafikstörningar snabbt och smidigt på alla våra isvägar. Allt du behöver göra är att registrera ditt mobilnummer på webbsidan för den led som du vill ha uppdateringar om. Vill du avregistrera din prenumeration för du det på samma ställe. Tjänsten är kostnadsfri.

Fakta om isvägar

Trafikverkets färjerederi ansvarar för upp till sju isvägar. Isvägarna förvaltas på olika sätt, beroende på väglängd och isens kvalitet. På vissa isvägar vattnar vi ner snön och på en del packas den ihop med snöskotrar för att kylan ska tränga igenom den snö som ofta lägger sig på tidig is.

Sprickor i isen kan antingen bero på trafiken eller stora temperaturväxlingar. Vid snöfall röjer vi isvägen med lätta traktorer med snöslunga eller pickups med plogar för att snön inte ska fungera som isoleringsmaterial och hindra tillfrysning.

Om vi inte kan säkerställa en bärighet på två ton så öppnas inte isvägen. När isen uppnått rätt antal centimeter som krävs, kontrollmäts den med cirka 25 meters intervaller. Isens kvalitet från borrhålen analyseras noggrant.