Logga in
Logga in

Citybanan

Citybanan är en 6 kilometer lång pendeltågstunnel under centrala Stockholm, mellan Tomteboda och Stockholms Södra.

Kort om Citybanan

  • Sträckning: Tomteboda – Stockholm Södra.
  • Längd: 6 kilometer.
  • Dubbelspår: Ja.
  • Elektrifierad: Ja.
  • Trafik: Pendeltåg.
  • Ingår i stråk/järnvägsflöde: Stockholm – Göteborg.

Fördjupad information

Sedan Citybanan öppnades 2017 har pendeltågen fått egna spår i en sex kilometer lång tunnel under Stockholm. De två nya stationerna Stockholm City och Stockholm Odenplan knyter ihop pendeltåg och tunnelbana så att byten blir enklare. 

Trafikverket arbetar för en punktlig och pålitlig järnväg. Fler ska kunna ta tåget. Därför bygger vi ut, rustar upp och moderniserar vi järnvägen. Citybanan bidrar till en smidig och hållbar arbetspendling i den växande Stockholmsregionen, där alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt. 

Störningar

Efter Citybanans påskavstängning 14 april–19 april 2022, då pendeltågstrafiken ställdes in på sträckan Stockholm Odenplan – Tomteboda Övre, planerar vi inga fler längre avstängningar på Citybanan.

Därför stängdes Citybanan under påsken 2022

Avstängningen var en förberedande åtgärd inför att Region Stockholm bygger den nya Gula linjens tunnelbana till Arenastaden. Där pendeltåget och nya tunnelbanans tunnlar korsar varandra behövde åtgärder göras för att garantera säkerhet, drift och livslängd.

Vi stängde av järnvägen för att kunna arbeta säkert i anslutning till spåren.

För att du ska påverkas så lite som möjligt gör vi sammanhängande avstängningar i trafiken, istället för många små som kan upplevas som ännu mer störande. Vi planerar alltid in avstängningarna när färre arbetspendlar med tåg, såsom under påsk och höstlov.

Mer information om Arenastaden finns på nyatunnelbanan.se/arenastaden.

Avstängning av Mälarbanan 

Under samma dagar och tider stängde vi även av Mälarbanan (regional- och pendeltågstrafik) för att utföra arbeten på den sträckan. Mälarbanan och Citybanan är delvis sammanlänkade. Vi stängde av båda sträckorna samtidigt för att du som resenär inte skulle drabbas av flera olika avstängningar över tid. Citybanan kommer att få full effekt när Mälarbanan är fullt utbyggd. Läs mer på Mälarbanans projektsida.

Tack för ditt tålamod!

Mer om järnväg

Informationen nedan visas enbart inom Trafikverkets nätverk

Innehållsansvarig
Frida Majak
Kommunikatör
Frida Majak