Logga in
Logga in

Järnkoll – fakta om svensk järnväg

Alla har vi åsikter om järnvägen, men hur mår den egentligen? På Järnkoll presenterar vi perspektiv, fakta och siffror som beskriver ett transportslag som sedan starten faktiskt nästan alltid varit framtiden på spåren.

Under rubriken Järnkoll har vi samlat ett antal sidor för dig som är nyfiken på järnvägen. Här hittar du bland annat statistik, historia och förklaringar till olika begrepp du kan mötas av i olika sammanhang.

Vi har som ambition att uppdatera statistiken löpande i takt med att nya siffror publiceras, antingen av oss eller av andra ansvariga myndigheter. Målet är att du som är nyfiken på järnvägen på ett enkelt sätt ska kunna ha järnkoll på spåren.

Om det är någon uppgift du saknar så skicka ett meddelande via rubriken Kontakt så lovar vi att undersöka vad vi kan plocka fram.

Vill du djupdyka i järnvägsstatistik?

Den myndighet som ansvarar för Sveriges officiella statistik inom transportområdet heter Trafikanalys, och på deras webbplats hittar du data om det mesta som rör järnvägen. Om du hellre vill jämföra statistik på EU-nivå finns EU-kommissionens sammanställningar. Några nyttiga länkar hittar du på sidan "Järnkoll på persontågens punktlighet".

Kontakt

Ulf Carlsson

Kontaktperson Järnkoll