Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Järnväg

I järnvägsnätet ingår flera tusen kilometer järnväg och ett stort antal tunnlar, broar och plankorsningar. Här hittar du fakta om de olika bandelarna, och du kan läsa om hur vi sköter järnvägen.

Sveriges järnvägsnät är drygt 16 500 spårkilometer. Av detta förvaltar Trafikverket drygt 14 700 spårkilometer.

Som all annan trafik påverkas järnvägen av årstidernas växlingar. Solsken, regn, höstlöv och nedfallna träd måste hanteras för att undvika störningar i trafiken.

Men det är vinterns snö, kyla och stora temperaturskillnader som kräver de största insatserna. Här kan du läsa om hur vi sköter järnvägen och hanterar spårhalka, hur vi tar bort träd som kan falla över järnvägen, snöröjer, hägnar in bangårdar, arbetar förebyggande mot kopparstölder med mera.

Snabbtåg, regionaltåg, pendeltåg och godståg färdas i olika hastigheter på samma spår. Vill du veta hur arbetet på en trafikcentral fungerar? Då kan du se vår film på Youtube.

I valet mellan punktlighet och säkerhet väljer vi alltid säkerheten först. Det gör vi för dig, dina medresenärer och våra banarbetare.