Här bygger vi Sveriges nya järnväg
Det ska bli enklare att resa och transportera varor grönt. Därför rustar vi inte bara upp och moderniserar järnvägen – vi bygger också ut den med nya banor och spår från norr till söder.
I flera decennier har trafiken på spåren ökat vilket gjort att järnvägen i dag är hårt belastad. I synnerhet på stambanorna samt runt våra storstäder är det trångt i spåren, en trängsel som gör järnvägen störningskänslig. Därför behöver vi parallellt med att vi rustar upp befintliga spår också bygga ut järnvägen med helt nya banor, alternativt bygga om enkelspår till dubbelspår och utöka sträckor med dubbelspår till fyr-spår.
Vi är framtiden på spåren – i hela landet
Här nedanför listar vi några av de alla de projekt som nu pågår från norr till söder för att ge plats för fler tåg, fler resenärer och mer gods. För när kapaciteten på järnvägen ökar knyter vi Sverige närmare och skapar nya möjligheter att pendla, studera och arbeta.
Norra Sverige
Luleå–Narvik/Malmbanan, flera arbeten
Malmbanan är vår tyngst trafikerade järnväg och en av Sveriges viktigaste järnvägar för transport av människor och gods.
-
Norrbotniabanan
Trafikverket bygger ny kustnära järnväg mellan Umeå och Luleå, för att halvera restiderna på sträckan och öka möjligheterna till fler miljövänliga godstransporter.
-
Umeå Östra station, ombyggnation plattform och växlar
Vi bygger om stationsområdet på Umeå Östra station med förlängning av befintliga plattformar på spår 1 och lägger in två nya växlar för att möjliggöra för en kapacitetshöjning på driftplatsen. När projektet är färdigt kommer det att finnas mötesmöjlighet och passage för tre tåg samtidigt.
Mellersta Sverige
-
Ostkustbanan Dingersjö–Sundsvall, dubbelspår
Vi planerar att bygga dubbelspår mellan Dingersjö och Sundsvall. Syftet är att öka kapaciteten på Ostkustbanan. Sträckan är en delinvestering i ett framtida dubbelspår mellan Sundsvall och Gävle.
-
Ostkustbanan Gävle–Kringlan, nytt dubbelspår
Vi planerar att bygga ett nytt dubbelspår väster om Gävle, mellan Gävle-Kringlan (Axmartavlan) för att öka kapaciteten på Ostkustbanan. Sträckan är en delinvestering i ett framtida dubbelspår mellan Sundsvall och Gävle. En sträcka på cirka 4 mil.
-
Dalabanan, kapacitetförbättringar och hastighetshöjning
Vi moderniserar och rustar upp Dalabanan mellan Uppsala och Mora för att korta restiderna och för att kunna öka person- och godstrafiken.
-
Maland- och Tunadalsspåret, ny järnvägsanslutning
Vi bygger en ny järnvägsanslutning som kopplar ihop Ådalsbanan med Tunadalsspåret i Maland samt rustar upp Tunadalsspåret till Sundsvalls hamn. Järnvägsanslutningen bidrar till effektivare godstransporter.
-
Ådalsbanan, Långsele-Västeraspby, spårbyte
Vi rustar upp järnvägen mellan Långsele och Västeraspby, banan är i dåligt skick. Järnvägssträckan är viktig för näringslivets transporter men även för att kunna leda om trafik mellan Stambanan och Kustbanan.
-
Mittbanan, Nälden, ny hållplats
Vi bygger en ny hållplats för resandeutbyte i Nälden. Genom att bygga en hållplats i Nälden underlättar vi för arbetspendling och skapar hållbara persontransporter i området.
Östra Sverige
-
Uppsala planskilda korsningar
Trafikverket planerar i samarbete med Uppsala kommun att bygga om plankorsningarna mellan järnvägen och S:t Persgatan respektive S:t Olofsgatan i centrala Uppsala. Vi planerar också att lägga till ett nytt vändspår.
-
Dubbelspår Hallsberg-Degerön
Trafikverket bygger nytt dubbelspår mellan Hallsberg och Degerön, ett viktigt steg mot effektivare och mer hållbara godstransporter. Kapacitetsökningen innebär också en fördel för persontrafiken, fler tåg ryms på spåren.
-
Mälarbanan, Tomteboda–Kallhäll
Mälarbanan byggs ut för att fler ska kunna ta tåget.
-
Stationsåtgärder Stockholm central
Trafikverket förnyar och underhåller järnvägssträckan mellan Tegelbacken och Ulriksdal för en bättre plattformsmiljö, resenärsupplevelse och ökad punktlighet för järnvägstrafiken.
-
Citybanan
Citybanan är en 6 kilometer lång pendeltågstunnel under centrala Stockholm, mellan Tomteboda och Stockholms Södra. Påsken 2022 utför Trafikverket arbeten på sträckan för att möjliggöra effektivare pendeltågstrafik.
-
Solnatunnlarna rustas upp
Under tre somrar i rad, 2021-2023, rustar vi upp Solnatunnlarna under Hagalund.
Västra Sverige
-
Västlänken
Med Västlänken får Göteborg en ny järnvägsförbindelse för pendel- och regiontåg och tre nya stationer. Tågen kommer att kunna gå oftare, restiderna blir kortare och resenärerna kan nå fler platser utan att byta färdmedel.
-
Olskroken planskildhet
Olskroken är en av de viktigaste knutpunkterna i det västsvenska järnvägssystemet. En ombyggnad till planskilda järnvägsspår är nödvändig för att öka framkomligheten och driftsäkerheten för all tågtrafik till och från Göteborg.
-
Hamnbanan, dubbelspår
Hamnbanan, järnvägslänken för gods till och från Göteborgs Hamn, är idag enkelspårig. För att klara det ökade behovet av godstransporter på järnväg bygger vi ut delar av banan till dubbelspår.
-
Varbergstunneln – dubbelspår
Vi bygger ut Västkustbanan mellan Göteborg och Malmö med dubbelspår genom Varberg och tunnel under staden. När allt är klart december 2024 kommer fler tåg få plats och säkerheten förbättras utmed sträckan. Stadsmiljön blir lugnare när spåren försvinner under mark och staden kan växa ut mot havet.
-
Värmlandsbanan, Laxå–Charlottenberg, kapacitetshöjande åtgärder
Mellan åren 2017 och 2024 genomför vi kapacitetshöjande åtgärder på Värmlandsbanan för att förbättra järnvägens standard. Bland annat bygger till vi en ny mötesstation i Väse, öster om Karlstad. Det gör att fler och punktligare tåg kan trafikera Värmlandsbanan. Sommaren 2022 startar spår- och växelbytet mellan Kil och Laxå.
-
Västra Stambanan, Göteborg-Skövde, punktinsatser
På Västra stambanan mellan Göteborg och Skövde skapar vi förutsättningar för ökad trafik genom ett antal kapacitetshöjande åtgärder. Bland annat byggs ett förbigångsspår vid Herrljunga Västra. Bygget av förbigångsspåret startade våren/sommaren 2021 och planeras att pågå till våren 2024.
Södra Sverige
-
Fyrspåret Malmö–Lund
Trafikverket bygger ut järnvägen Malmö–Lund från två till fyra spår för ökad trafik och färre störningar. En del av sträckan byggs under marknivå för att minska bullerstörningar. Stationerna Burlöv, Åkarp och Hjärup byggs om och en helt ny station byggs vid Klostergården i södra Lund. Trafiken på sträckan stoppas 19-28 september 2022 när nya spår kopplas in.
-
Sandhem–Nässjö, höjd hastighet och kapacitet
Trafikverket ska öka kapaciteten och minska restiden på Jönköpingsbanan mellan Falköping och Nässjö. Arbeten pågår under 2022.
-
Ängelholm–Maria, dubbelspår
Ängelholm–Maria – dubbelspår Trafikverket bygger ut järnvägen från ett till två spår från Ängelholms station till Maria station i norra Helsingborg. Förändringen bidrar till fler tåg och kortare restider mellan Malmö och Göteborg. Utbyggnaden ger även förbättrade stationer och en säkrare trafikmiljö.
-
Hässleholm–Älmhult, kontaktledningsbyte
Vi moderniserar kontaktledningssystemet på Södra stambanan i Skåne och Kronoberg. När det är klart ökar driftsäkerheten och trafiken kan rulla mer tillförlitligt. Arbetet pågår mellan 2021 och 2026.
-
Åstorp–Teckomatorp, utbyggnad för persontrafik
Vi arbetar för att möjliggöra persontrafik på Söderåsbanan mellan Åstorp-Teckomatorp för smidiga och hållbara resor genom nya stationer i Billesholm, Kågeröd och Svalöv samt en ny plattform till stationen i Teckomatorp. Vi bygger också nya mötesspår i Svalöv och Kågeröd för att öka kapaciteten på banan. I december 2021 invigdes Söderåsbanan för persontrafik. En del kvarstående arbeten färdigställer vi under 2022. Det handlar främst om bullerskydden på stationerna.
-
Rååbanan etapp 2, kontaktlednings- och hjälpkraftbyte
Vi utför kontaktledningsbyte på sträckan Teckomatorp–Ramlösa.
-
Växjö – ny järnvägsbro
Ombyggnad av befintlig gångbro, Klosterbron, över järnvägen vid Växjö station. Nya gångbron kommer bli bredare samt få ett nytt utseende och byggas i trä med glaspartier. Tågtrafiken genom Växjö stoppas två helger under våren 2022.