Logga in
Logga in

Körkort och funktionsnedsättning

Om du har körkort och drabbas av en skada eller sjukdom kan du behöva särskild utrustning för att köra. Det kan vara en anpassning av bilen eller att bilen har särskild utrustning, till exempel automatisk växellåda.

När du behöver särskild utrustning eller anpassning kan du behöva ha villkorskoder i ditt körkort. Din läkare kan anmäla detta till Transportstyrelsen, men du kan också själv kontakta Transportstyrelsen. Därefter kontaktar vår utredare dig för samtal och praktiska tester. Utifrån resultatet av testerna skickar vi förslag på villkorskoder till Transportstyrelsen. Utredningen är kostnadsfri. 

Anpassad bil

Om du behöver en anpassning för att kunna köra bil, kan du göra på två sätt:

  • Kontakta ett företag som monterar den anpassning du behöver. Du betalar då anpassningen själv, även om du har villkor i ditt körkort som visar att du måste ha anpassningen.
  • Ansök om bilstöd hos Försäkringskassan. Om du har rätt till bilstöd kan du få anpassningen betald.

Så fungerar bilstödet

Bilstöd är ett statligt bidrag för dig som på grund av en funktionsnedsättning har stora svårigheter att förflytta dig eller att åka kollektivt. Även vårdnadshavare till barn med en funktionsnedsättning har rätt till bilstöd, om nedsättningen medför stora svårigheter att förflytta sig.

Det är Försäkringskassan som bestämmer om du har rätt till bilstöd.

Bilstöd - Försäkringskassan

Efter din kontakt med Försäkringskassan får du träffa en bilstödsutredare hos oss. Utredarens uppgift är att föreslå anpassning utifrån ditt eller ditt barns behov. Bilstödsutredaren tittar bland annat på

  • om det behövs särskilda originalmonterade anordningar i bilen, till exempel automatisk växellåda eller en elektrisk baklucka
  • om bilen behöver anpassas och i så fall på vilket sätt, till exempel handreglage för gas och broms eller en rullstolsplats
  • vilka bilmodeller som är lämpliga att anpassa.

Bilstödet består av olika bidrag för att köpa och anpassa ett fordon efter dina behov. Du kan ha rätt till bilstöd även om du endast behöver vissa originalmonterade anordningar i bilen, till exempel automatisk växellåda. 

Före din kontakt med vår bilstödsutredaren kan det vara en god idé att fundera på följande frågor:

  • Ska du själv köra bilen eller enbart åka som passagerare?
  • Ska du ha med några hjälpmedel i bilen?
  • Ska du eller ditt barn snart byta hjälpmedel, exempelvis byta rullstol?
  • Hur många personer ska få plats i bilen?

När din bil är anpassad kontaktar vi dig, och vi kontrollerar tillsammans att din bil och anpassningen fungerar, uppfyller behovet och är trafiksäker.