Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Blå buss åker på en bro.

Buss – behörighet D1, D, D1E, DE

Ska du köra buss behöver du ha ett D-körkort. Det finns fyra olika körkortsbehörigheter för bussar: D1, D1E, D och DE. Skillnaden ligger i hur stora bussar och tillkopplade släpvagnar du får köra.

Du börjar alltid med kunskapsprovet som måste vara godkänt och giltigt innan du kan göra körprovet.

D1

Körkortsbehörigheten D1 ger rätt att köra mellanstora bussar som är konstruerade för högst 16 passagerare utöver förarplatsen, och har en maximal längd av 8 meter. Du får också dra en lätt släpvagn med totalvikt på högst 750 kg. Läs mer på Transportstyrelsens webbplats om kraven för att få ett D1-körkort.
D – Buss (Transportstyrelsens webbplats)

D1E

Körkortsbehörigheten D1E ger samma rätt som D1 och du får dessutom dra en eller flera släpvagnar oavsett vikt. Läs mer på Transportstyrelsens webbplats om kraven för att få ett D1E-körkort.
D1E - Mellanstor buss med tungt släp (Transportstyrelsens webbplats)

D

Körkortsbehörigheten D ger rätt att köra bussar oavsett antal sittplatser eller längd. Du får också dra en lätt släpvagn med totalvikt på högst 750 kg. Läs mer på Transportstyrelsens webbplats om kraven för att få ett D-körkort.
D - Buss (Transportstyrelsens webbplats)

DE

Körkortsbehörigheten DE ger samma rätt som D och du får dessutom dra en eller flera släpvagnar utan någon övre viktbegränsning. Läs mer på Transportstyrelsens webbplats om kraven för att få ett DE-körkort.
DE - Buss med tungt släp (Transportstyrelsens webbplats)