Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Personbil – behörighet B, utökad B-behörighet (B96) och BE

Ska du köra personbil eller lätt lastbil behöver du ett B-körkort. Här kan du läsa mer om vad som krävs om du vill ta ett B-körkort och vad du behöver tänka på.

Det finns tre olika körkortsbehörigheter för personbilar: B, utökad B och BE. Skillnaden ligger i vilka släp du får dra.

På sidorna Kunskapsprov och Körprov för respektive behörighet (i menyn till höger) kan du läsa mer om vad du behöver tänka på inför provet, hur provet går till och vad som händer efter provet.

B (Kunskapsprov B och Körprov B)

Körkortsbehörigheten B ger rätt att köra personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3500 kg. Med vanlig B-behörighet får man koppla ett lätt släp. Släpet räknas som lätt om den sammanlagda totalvikten inte överstiger 3500 kg, alternativt att släpets totalvikt inte är mer än 750 kg. Om släpet väger mer än 750 kg får inte bilens och släpets totalvikt överstiga 3500 kg.

Krav för att få ett B-körkort

Åldersgränsen för B är 18 år. Innan du gör ditt kunskapsprov för behörighet B måste du ha ett giltigt körkortstillstånd, ha genomfört en obligatorisk riskutbildning hos en behörig utbildare och utbildningen måste vara registrerad hos Transportstyrelsen. Förarprovet för behörighet B består av ett körprov och ett kunskapsprov. Du börjar alltid med kunskapsprovet. Läs mer på Transportstyrelsens webbplats om krav för att få ett B-körkort.
B – Personbil och lätt lastbil (Transportstyrelsens webbplats)

Hävning av villkor automat

Om du har ett körkort för behörighet B med villkor om begränsning till automatväxlad bil (villkorskod 78), och vill häva det villkoret, krävs att du genomför ett körprov med manuellt växlad bil. Observera att du måste fotografera dig hos Trafikverket innan du gör ditt prov.

Företräde till prov, behörighet B

Första gången som du ska göra kunskapsprov och körprov för behörighet B (personbil) har du företräde till de första lediga provtiderna. Läs mer på sidan
Företräde till prov för behörighet B (personbil)

Utökad B-behörighet (Körprov B96)

Körkortsbehörigheten utökad B är egentligen en variant av det vanliga B-körkortet. Samma förutsättningar gäller, med den skillnaden att du har rätt att dra en släpvagn som väger mer än 750 kg i totalvikt, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 4250 kg. Förarprovet för utökad B består av ett körprov. Läs mer om krav för utökad B på Transportstyrelsens webbplats.
B utökad – Personbil (Transportstyrelsens webbplats)

BE (Kunskapsprov BE och Körprov BE)

Körkortsbehörigheten BE ger rätt att köra personbil eller lätt lastbil med en totalvikt på högst 3500 kg och en eller flera släpvagnar kopplat till sådan bil, förutsatt att släpvagnens eller släpvagnarnas sammanlagda totalvikt inte överstiger 3500 kg. Till skillnad mot behörighet B eller utökad B har BE-behörigheten inte någon begränsning för bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikter, som är högst 3500 kg för B och högst 4250 kg för utökad B. Förarprovet för behörighet BE består av ett körprov och ett kunskapsprov. Du börjar alltid med kunskapsprovet.

Om du har behörighet BE är det ofta bilens tekniska begränsningar som avgör om det är tillåtet eller inte att köra. Bilens högsta tillåtna släpvagnsvikt anges på bilens registreringsbevis - släpvagnens och släpvagnslastens sammanlagda vikt får inte överskridas. Läs mer om krav för att få ett BE-körkort på Transportstyrelsens webbplats.
BE - Bil med tungt släp (Transportstyrelsens webbplats)