Logga in
Logga in

Extra vakter ska hålla firarna borta från spåren på Valborg

Personer som tar genar över järnvägsspåren har varit ett växande problem under de senaste åren. Lund sticker ofta ut i statistiken. Vi sätter nu in extra vakter för att hålla människor borta från spåren under firandet.

Valborgsfirandet i Lund lockar gott om besökare som vill välkomna våren. Många reser till firandet med tåg. Trafikverket ökar därför sin bevakning av stationsområdet för att undvika att någon kommer till skada eller att tågtrafiken påverkas.

– Var och en har ett ansvar att hålla sig till de regler som finns. Men av erfarenhet vet vi att det finns en del som ändå inte gör det. Då får vi göra det vi kan för att förhindra att det uppstår situationer kopplade till obehöriga i spåren, säger Mattias Nordborg på Trafikverket.

Tågen är i dag tystare och snabbare än många tror. De kör ungefär 200 meter på tre sekunder och bromssträckan är mer än en kilometer när de nödbromsar. Lokföraren har inte en chans att stanna i tid.

– Att visas i spårområdet är livsfarligt. Men inte bara det. När människor vistas otillåtet i spårområdet kan vi tvingas sänka hastigheten på en sträcka eller får polisorder om att stoppa trafiken helt för att säkerställa att ingen finns kvar i spåren. Allt för säkerheten. Att gena över spåret får med andra ord direkta konsekvenser för tågtrafiken och de som reser, säger Mattias Nordborg.

Det är enligt järnvägslagen förbjudet att vistas i spårområdet. Överträdelse kan innebära böter på 3 000 kronor.