Logga in
Logga in

Trafikverket rustade för ökat resande under Eurovision Song Contest

Just nu pågår Eurovision Song Contest i Malmö. Det innebär ett ökat tryck på Trafikverkets anläggning. För att säkerställa att trafiken kan rulla har vi förberett oss väl.

Trafikverkets uppdrag är att säkerställa att transportsystemet på statliga vägar och järnvägar fungerar. Det gäller både i vardagen och i samband med evenemang, som Eurovision Song Contest.

Många resenärer förväntas resa med tåg till Hyllie och Malmö arena där tävlingen i år äger rum. Det ställer höga krav på att anläggningen kan användas som planerat.

- Vi har samordnat och flyttat flera planerade arbeten under veckan. Ett underhållsarbete på järnvägen ligger kvar men det kommer inte påverka persontrafiken. I övrigt har vi inga planerade arbeten igång, säger Anna Wildt-Persson, regional direktör på Trafikverket i Södra Regionen.

Trafikverket deltar i den aktörsgemensamma samverkan kring säkerhet och trygghet under ledning av Malmö stad och Polisen för att bidra till ett säkert arrangemang.

- Samverkan är viktig här. Men tittar man på bara vår verksamhet så kommer vi ha en hög beredskap för att snabb kunna agera för att säkra framkomligheten, säger Anna Wildt-Persson.

Resan kan ta längre tid än normalt

Under veckan förväntas mycket folk vara i rörelse i och runt Malmö. Inte minst under torsdagen och lördagen då två demonstrationer beviljats gå genom stan. Från Stortorget till Mölleplatsen.

- Det kommer att ta längre tid att ta sig fram än vanligt. Det gäller både i tåg- och vägtrafiken. Så vi vill uppmana dem som ska ge sig ut att ta god tid på sig, säger Anna Wildt-Persson.

För att göra det lätt för ovana resenärer har skyltningen på perrongerna förtydligats.

- Det ska tydligt framgå vilka tåg som går till Malmö arena. Det är en liten service som kan göra stor skillnad. I övrigt hänvisar vi till trafikinformationen på vår hemsida för att hålla sig uppdaterad om eventuella störningar, säger Anna Wildt-Persson.

Ballongförbud

Trafikverket vill också påminna resenärer om att följa det förbud som finns mot ballonger på stationerna i Hyllie, Triangeln och Malmö C.

- Om en heliumballong sliter sig och fastnar i en av kontaktledningarna kan det få stora konsekvenser och leda till kortslutning. Det kan ta lång tid att lösa och under tiden behöver trafiken stå stilla, vilket vi såklart vill undvika, säger Anna Wildt-Persson.