Logga in
Logga in

Traineernas Stockholmsvecka

En solig måndagseftermiddag möttes traineegänget upp på centralstationen i Stockholm för en vecka tillsammans. Temat för veckan var luft- och sjöfart.

Trafikverket är ansvariga för den långsiktiga infrastrukturplaneringen för både väg, järnväg, sjö- och luftfart, även om vi inte bygger eller underhåller infrastrukturen för de två sistnämnda.  Måndagseftermiddagen handlade dock inte om transport i varken luft eller sjö. Nära centralstationen ligger ett av förarprovs 133 kontor, där fick vi en dragning och se alla stegen i processen till att skaffa körkort. För många ungdomar är första mötet med en myndighet just under körkortsprocessen och varje dag skrivs 1 800 teoriprov.

Nästa stopp handlade däremot om luftfart och var Swesim, en ideell förening som möjliggör simulatorflygning för allmänheten. I flygstolar hölls en inledande presentation, därefter fick vi köra allt från helikoptrar till stridsflygplan. Det mest spektakulära var kanske att gå in i cockpit på en Boeing 737 och både lyfta och landa planet.

Veckans övriga besök

Veckan fortsatte med besök hos Rymdstyrelsen, en myndighet vars uppdrag är att främja utvecklingen av svensk rymdverksamhet och rymdforskning. Fokus för träffen var hur de jobbar med jordobservation och dataexploatering. Det finns ungefär 5 500 aktiva satelliter, varav ungefär 20 procent används för jordobservation. Rymddata går att använda på många olika sätt, men aktuellt för Trafikverket är framför allt infrastrukturövervakning. Genom att mäta små förändringar i markens position kan man upptäcka sättningar i marken och förebygga ras och skred.

Trafikverket har traditionellt drivit projekt med vattenfallsmetod, men genomgår nu en förändring mot ett allt mer agilt arbetssätt för framför allt IT-projekten. Som ett led i den förändringen får medarbetare möjlighet att spela Wild animal game, ett spel vars syfte är att förstå utmaningarna och möjligheterna med ett agilt tänk. Traineerna fick testa att spela spelet och det blev en eftermiddag som bjöd på många skratt.

Veckan avslutades på Färjerederiet. De driver 40 färjeleder och äger 70 färjor. Varje år transporteras 22 miljoner passagerare och 13 miljoner fordon på deras färjor. De har påbörjat en omställning till eldrivna fartyg som en del av arbetet att vara klimatneutrala 2045.

Trainee på Trafikverket

Att vara trainee på Trafikverket är varierande och man får möjlighet att testa mycket nytt. En möjlighet traineerna är väldigt glada för! Håll utkik efter nästa rapport från vårt traineegäng eller anmäl dig till traineernas nyhetsbrev på Linkedin. De håller också till på Instagramkontot @traineetrafikverket.