Årsavslut med Lena Erixon, förarstödsystem och bromsblock av komposit. Avsnitt 15 2019
Järnvägspodden 16 december
Årets sista avsnitt blir ett långt sådant då alla intervjuer som finns kvar i bandaren blir till små pod-paket att lägga under granen. Så tänd ett ljus, låt det brinna och låt inte hoppet om ännu ett fantastiskt järnvägsår försvinna.
Vi avgår med frågan om bromsblock, som enligt Ted Söderholm felaktigt hanterad var en potentiell sjunkbomb. Frågan är hur block av komposit kunde baxas ändå hit? Garanterat helt fritt från grötrim guidar Clas-Göran Rydén oss vidare i ämnet.
Sedan dyker vi ner i ett spännande digitaliseringsspår som rör trafikledning och förare. Redan nu rullar tåg utrustade med S-DAS, och efter årsskiftet inleds tester med C-DAS. Förutom att förbättra och förenkla kommunikationen har de tre visa personerna bakom projektet som målbild att minska slitaget, förbättra trafikinformationen och ge en högre punktlighet. De vi träffar är Daniel Vesterlund Hamrén (SJ), Therese Angel (Trafikverket) och Morgan Lindström (Railit).
Till sist – under 2019 ser vi ut att passera två drömgränser – över 1 miljon framförda persontåg till slutstation och över 250 miljoner genomförda tågresor. Bara det är två välkomna ämnen, och om man lägger till toppnoteringen för punktligheten på systemnivå, ett antal regeringsuppdrag, några braskande rubriker och ett allt större fokus på branschsamarbete så har vi hela vår önskelista klar för ett efterlängtat samtal med trafikverkets generaldirektör Lena Erixon. Vi sparade helt enkelt det bästa till sist!
Med det har vi tömt årets pod-klappssäck. Vi tar inte emot returer och accepterar inga byten, men ser gärna att ni som lyssnar hör av er med tips på personer och frågor vi borde lyfta 2020.
Måste det vara så komplicerat – en rundgång med Crister Fritzson – avsnitt 14 2019
Järnvägspodden 9 december
I decembermörkrets andra specialavsnitt träffar Järnvägspodden Crister Fritzson som i höstas meddelade att det var tid för avgång och att han efter åtta år som Vd för SJ står redo för en rundgång tillbaka till nätverksvärlden.
Det blir ett samtal som tar avstamp i den resa SJ gjort under dessa åtta år, om hur digitalisering ritat om järnvägskartan och hur öppna för förändring vi inom järnvägsbranschen egentligen är.
Innan vi når avsnittets stoppbock efter 31 minuter har vi också växlat över till frågor om vikten av samarbete, om kapacitetstilldelning och hur vi gemensamt kan möte de utmaningar en fortsatt kraftig tillväxt av tågresande innebär.
Ett hållbart möte med Ted Söderholm – Avsnitt 13 2019
Järnvägspodden 2 december
I det här specialavsnittet möter vi Green Cargos Vd Ted Söderholm som för nästan precis ett år sedan tog steget in i järnvägsbranschen.
Efter den första och uppenbara frågan om han kom till järnvägen och fick det bra växlar vi spår in till områden som rör digitalisering, ledarskap och inte minst de tunga puckarna om godstrafikens lönsamhet, konkurrens och framtid.
Om T20 och nattåg till Europa – Avsnitt 12 2019
Järnvägspodden 22 november
Tillbaka i vardagen tar vi fasta på två aktuella frågor. Det handlar om T20 och om nattåg till Europa, två uppdrag av olika karaktär men båda med stor komplexitet.
En del gäster hinner vi knappt säga tack till innan de är tillbaka, men vi hoppas ni är lika glada som vi att Mats Berlin på nytt hörsammat vår inbjudan. Ämnet är T20, och under hösten har det i denna process slagits nya rekord vad gäller antal konstruerade tåglägen, banarbetsanpassningar och tvister.
Den andra frågan vi riktar vår strålkastare mot rör nattåg, även om så klart mer eller mindre alla tåg den här tiden på året rullar i mörker. I oktober hölls en hearing på ämnet, och de vi hämtat ut från sovvagnarna för att få veta mer om hur hearingen gick, om färdplan och destinationer är Lisa Berglund och Lennart Lennefors.
Som vanligt har vi självklart också snappat upp några nyheter som vi vill förmedla. Dessutom utlovas en tidig julklapp då vi fram till jul kommer ge ut ett nytt avsnitt av Järnvägspodden varje vecka. Vi står alltså för första gången inför en podd-kö där vi kommer kapacitetsutnyttja era öron till max.
Sporr(e)adiska inslag från Jönköping – Avsnitt 11 2019
Järnvägspodden 28 oktober
Järnvägspodden har besökt Nordic Rail för att fånga både nutid och framtid. Vi går från hyper till höghastighetståg och toppar med signalsamråd och signalteknik. Dessutom gör en något ringrostig jönköpingsbaserad järnvägare come-back.
Förutom att återse sin forne kollega får Ulf i detta årets 11:e avsnitt göra ännu en rundgång till debuten 2016. Ingen verkar minnas var eller när, men nu träffar podden i alla fall SJs Pär Helgesson på nytt för att ta tempen på höghastighetstågen.
Men innan dess lyfter vi på locket till en alternativ framtid som kan komma snabbare än man anar. Den som hjälper Ulf och Staffan att ventilera vakumfrågan är Rikard Windh från den ideella föreningen Hyperloop Sweden.
Avsnittets andra hälft fokuserar på signaler. Först möter vi Magnus Daun från Sweco som berättar om hur man med ny teknik genomför signalsamråd för Västlänken med ett tydligt lokförarperspektiv.
Avslutningsvis signalerade Jörgen och Staffan för ett behov av att på egen hand träffa en person som är på god väg att bli en inventarie i podden. Den de pratar med är så klart Anders Åkeson, projektchef för ERTMS.
Insprängt kommer korta nyheter, och avslutningsvis ett löfte om att de gamla avsnitt som det refererats till ska göras tillgängliga på nytt.
Rekord när podden prioriterar omprioritering – Avsnitt 10 2019
Järnvägspodden 7 oktober
Avsnittet tar avstamp i en fråga som seglat upp som en snackis veckan innan stora delar av branschen träffas i den småländska metropol både herr Sporre och Nordic Rail kallar hemma. Den vi fångat är Sven Ödeen, avdelningschef Järnvägssystem, som hjälper oss att reda ut ifall den historiskt stora satsningen på att rusta järnvägen kom av sig hösten 2019.
Från en omtalad omprioritering prioriterar vi just det vi lovade i förra avsnittet. Det handlar alltså om Nordic Rail, och eftersom det är VM-tider passar vi samtidigt på att sätta nytt rekord i antal gäster! Flera av våra gäster har medverkat tidigare, så samtalen handlar dels om vad som hänt sedan vi träffade som förra gången men självklart även om vad de tänker presentera och få med sig hem från mötet med branschen. De vi mött är:
Anders Åkeson, projektchef ERTMS
Erik Toller, projektledare In2Track2
Annica Fröbom, projektledare Gemensamt underhållsstöd (GUS)
Jan Bergstrand, programansvarig Shift2Rail
Hans Celander, avdelningschef Kompetensförsörjning
Peter Söderholm, projektledare Verklighetslabb Digital järnväg och e-Pilot
Som grädde på moset avslutar vi med punktligheten för september och ytterligare några nyheter.
En tåg-trojka med fokus på smidig, trygg och säker trafik
Järnvägspodden 16 september
Mats Berlin, Daniel Schwartz och Thomas Pettersson – där har ni en stark laguppställning för årets nionde avsnitt. På olika sätt bidrar det våra gäster gör i vardagen till en trafik med färre störningar, och en bättre hantering om och när de ändå uppstår.
Visst finns det andra poddar om tåg, men oss veterligen ingen som träffat Mats Berlin, ny enhetschef för Trafikplanering. Klart som korvspad att vi var nyfikna på vem som nu tagit över en av de viktigaste rollerna i vår bransch.
Från planering tar vi så steget över till säkerhet vid plankorsningar som är en ständigt aktuell fråga. Nu i höst ska en ny typ av så kallade vägskyddsanläggningar börja testas i en pilot, och för att få reda på vad som verkligen är nytt har vi ringt upp projektledare Daniel Schwartz.
Med en allt intensivare trafik på våra banor ökar risken att ett trafikstopp snabbt får stora konsekvenser. Därför är regeringsuppdraget om evakuering och röjning något som vi och många andra följer med stor nyfikenhet. För att få veta om och vad som är på gång redan nu till T20 ringde vi upp projektledaren Thomas Pettersson.
Som vanligt kryddas anrättningen med nyheter, och dessutom två klargöranden från avsnitt 8.
Nystart i gränslandet
Järnvägspodden 26 augusti
I årets åttonde avsnitt bjuds på en nystart som blandar premiärnerver med semesterhjärna, nostalgi med framåtblick samt inte minst planering och trafikledning. Vi befinner oss helt enkelt i ett gränsland, men det gäller självklart inte våra gäster.
Vi har i höstens första avsnitt av Järnvägspodden ringt upp Ann-Sofi Granberg som sammanfattar en sommar med inslag av god punktlighet och exceptionella händelser. Vi har också träffat Daniel Gebara som ska bygga upp ett kitt mellan planering och trafikledning. Det handlar om en beredande funktion på verksamhetsområde Trafik.
Allt inleds dock med ett återseende från Ulfs egen premiär som programledare. Det handlar om kvalitetsavgifter, ett ämne som är lika aktuellt nu som det var 2016. Den vi fångat mitt i språnget är precis som då Johnny Tilgrim.
Som vanligt kryddas denna mix av korta nyheter, med det ges tågorder om lyssning på alla kanaler.
I denna ljuva samrådstid – terminsavslut med fokus på T20
Järnvägspodden 24 juni
Förändringens vindar blåser när Järnvägspodden går från samråd till sommarlov. Ni möter en ny aktör som söker sitt tågläge, en arrangör och en minst sagt rutinerad samrådsräv. Addera vår nya programledare så är terminens sjunde avsnitt packat och klart!
För en sann järnvägare kan nog första dagen på första samrådet inför en ny tågplan nästan slå första skoldagen i anspänning. Eller är det när man inser att man snart ska bli järnvägssveriges nya podd-röst? Vi följer upp bägge dessa trådar i ett avsnitt där Staffan släpps mer eller mindre vind för våg på det första samrådsmötet för Tågplan 20. Det blir tre samtal, och först ut fångades Anton Persson och Isabel Schleich från Flixtrain, det senaste tillskottet till Sveriges järnvägsfamilj. Från dessa förstagluttare i samrådssammanhang går ordet till samrådsnestorn Lars Yngström från Tågab. Det sista samtalet från samrådet sker med Trafikverkets Monica Åsman som samordnade de tre intensiva dagarna 10 till 12 juni.
Till hösten träder en ny person in i programledarkostymen för podden. Här ville vi vara säkra på att vi får en ersättare som har järnkoll på stationsförkortningar, talar flera trafikledningsdialekter och inte minst har Henrik Reuterdal på snabbval i sin mobil. Vi talar därmed om och med ingen mindre Jörgen Lindgren, er nya röst i järnvägsetern.
Som vanligt bjuds det också på nyheter, och kanske något som kan bli årets sommartävling.
Vi möter Viktor Finn och Mats Nyblom
Järnvägspodden 3 juni
I årets sjätte avsnitt bjuder vi på samtal med Viktor Finn, ny ledare för branschens punktlighetsarbete, samt med den mycket rutinerade järnvägsföretagaren Mats Nyblom. Trots olika perspektiv delar våra gäster samma mål – att främja järnvägens bästa.
Först ut möter ni TTT:s nye programledare Viktor Finn som Ulf har träffat för ett samtal om uppdraget som sådant samt vad som är viktigt för TTT nu och imorgon. Eftersom även kompetens är ett hett ämne var vi också nyfikna på vilka erfarenheter Viktor tar med sig från sin tidigare roll som chef för Trafikverksskolan.
Och sen är det dags för Staffans samtal med järnvägsnestorn och åsiktsmaskinen Mats Nyblom. Mats är mannen bakom bland annat Hector Rail, Saga Rail och – ska det visa sig – ytterligare ett järnvägsföretag. På historisk mark tycker Mats sin vana trogen till om väldigt mycket kring hela järnvägs-spektrat.
Avsnittet avrundas som vanligt med några nyheter, varav en är väldigt betydelsefull för podden.
Kändistätt när Järnvägspodden går på JBS-konferens
Järnvägspodden 13 maj
Från ett internationellt perspektiv tar vi klivet över till verkligheten, i alla fall den verklighet som JBS Resultatkonferens representerar. Där träffade vi en för podden ny vd-röst och en bekant gd-röst toppat med politiker från både idag och igår.
Vi har i årets femte avsnitt med andra ord fångat en rad högintressanta personer för att ge oss och er en aktuell bild av järnvägsbranschens utmaningar kopplat till punktlighet och kompetens – de områden som JBS satsat lite extra på.
Våra gäster är inga mindre än Trafikverkets gd Lena Erixon, SJs vd Crister Fritzson och JBS ordförande Kent Johansson. Detta kryddar vi med att byta ett par ord med Trafikutskottets nya ordförande Jens Holm och förra infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd. Sedan vore det ju inte ett helt avsnitt om vi inte fick med lite nyheter. Därmed är det körklart. Och eftersom det ju är viktigare att veta när man kommer fram än hur länge resan tar är det lika bra att tala om att ni har 44 minuter initierat järnvägsprat framför er!
Informativt och internationellt – Avsnitt 4 2019.
Järnvägspodden 18 april
I årets fjärde avsnitt gör vi en djupdykning i trafikinformation följt av en genomgång av TTR in English. Informativt och internationellt alltså med Ulrica Sörman från Trafikinformera järnväg, Getingmidjans Kristina Bielke och Philipp Koiser, RNE.
Vi inleder med två samtal om trafikinformation. Ulrica Sörman, chef för enheten Trafikinformera järnväg på Trafikverket är en spindel i nätet när det handlar om utveckling av trafikinformation. Och i tider där kraven på rätt info i rätt tid blir allt starkare så har hon minst sagt att jobba med, så samtalet med henne ligger såklart rätt i tiden.
Frågan om trafikinformation är något som ställs på sin spets under Getingmidjans avstängning. Här har vi träffat Kristina Bielke, projektledare för TORA, Trafik- Och Resenärslogistik under Getingmidjans Avstängning för att höra om erfarenheter från förra året och trimningar inför kommande sommaravstängning.
Vårt internationella inslag rör TTR där vi fick möjligheten att konversera Philipp Koiser från Rail Net Europe, RNE. Här blir det världspremiär för Järnvägspodden med en intervju på engelska, och därmed en hel del nya förkortningar till ert och vårt höga nöjes skull.
Hela anrättningen kryddas med både brasklappar om TTR och nyheter om bland annat status på ansökan T20 och punktlighet.
Viktigt på riktigt! Underhållande om Trafik – Avsnitt 3 2019.
Järnvägspodden 1 april
Årets tredje avsnitt är både underhållande och klargörande med inslag av både ditt och DAT. Det är med andra ord mer eller mindre som vanligt. Fast mer eftersom vi bjuder på inte mindre än fyra nyanser av järnväg med underhållsdirektör Malin Holen, chefen för det nya VO Trafik Roberto Maiorana, programledaren Anders Wester och Johan Nilsson från Real Rail.
Först ut är Malin Holen, underhållsdirektör på Trafikverket. Med Malin pratar vi om hennes första år på Underhåll som kännetecknades av extremväder. Vi kommer även in på frågor om samverkan, genomförandeplan och kommunikation - eller det som med Malins egna ord är viktigt på riktigt.
Från Underhåll tar vi steget över till Trafik. VO Trafik. Den poddbekante Roberto Maiorana berättar om nyttor och risker när nu Trafikledning slår sina påsar ihop med planering Trafik för att skapa förutsättningar för såväl bättre punktlighet som bättre kundnöjdhet.
Efter det tar vi en rundgång över till DAT, paraplyet för flera stora verksamhetsutvecklingsprojekt som MPK, ATT, PDA och NTL. I denna förkortningsdjungel har vi träffat programledaren Anders Wester för en statusrapport.
Innan vi avslutar med ett Järnvägsliv, där Staffan den här gången träffat Johan Nilsson från Real Rail på en kall och blåsig perrong, blir det som vanligt et litet nyhetssvep. Med det har vi genomfört det planerade tredje avsnittet på 53 minuter.
Ett samordnat, koordinerat och lastsäkrat godsspår – Avsnitt 2 2019.
Järnvägspodden 11 mars
I årets andra avsnitt fortsätter vi på samma goda godsspår som vi växlade in på sist. Du möter tre röster från tre olika organisationer när vi närmar oss så skilda frågor som säkerhet, trafikutmaningar och näringslivpott.
Först ut träffar vi Folke Bark på Transportstyrelsen. Efter olyckan på Stora Bält-bron införde danska motsvarigheten till Transportstyrelsen restriktioner för den typ av vagnar som var involverade. Den som vet mest om och hur detta kan påverka svenska godstransportörer är Folke Bark på Transportstyrelsen.
Vårt andra samtal är med Andersson, Pelle Andersson. Efter ett långt och omväxlande järnvägsliv är han nu chef för Green Cargos infraplanering med ett utökat ansvar för punktlighetsfrågor. Pelle är dessutom engagerad i såväl BTO som TTT, så vi passade på att ställa frågor om allt från lönsamhet till kapacitet, MPK och bromstalstabeller.
Det tredje och sista mötet har vi med Magnus Landström, nationell näringslivskoordinator. Vi var nyfikna på vad den titeln innebär, hur näringslivspotten fungerar och hur det är att vara länken mellan godsköparnas önskemål och vad som faktiskt är görbart.
Utöver de tre intervjuerna bjuder vi som vanligt på ett litet nyhetssvep.
Nystart med europeiska godsflöden och ett skiftande järnvägsliv – Avsnitt 1 2019
Järnvägspodden 18 februari
2019 har inletts med en rad tråkiga olyckor, svarta punktlighetsrubriker och granskade uppdrag. Dags att vända trenden med en positiv nyhet - Järnvägspodden är tillbaka med en ny säsong där våra programledare var tredje vecka belyser olika järnvägsfrågor.
I årets första avsnitt pratar vi om förutsättningar för europeisk godstrafik med Linda Thulin, ny ordförande för godskorridoren Scanmed, och det internationella trafikplaneringsoraklet Per-Åke Wärn. Bland annat kommer vi in på frågor om efterfrågan, kapacitetstilldelning och hastigheter.
Sedan följer ett matigt nyhetssvep som fångar en del av alla de frågor som figurerat sedan vår pod senast sändes. Hur järnvägsskadad får man till exempel vara för att klara de nya säkerhetsföreskrifter som trädde i kraft 1 januari.
Till sist har Staffan mött Henrik Reuterdahl. I denna säsong parkeras inslaget Hittegods, men vi vill innan dess såklart få klarhet vad denne gigant på området gör om dagarna. Det blir alltså ett järnvägsliv som pratar släktskap med Wasa och längtan ut i stolta spår.
Vill du läsa mer om Scanmed så är adressen till hemsidan som Linda och Per-Åke refererar till
www.scanmedfreight.eu