Logga in
Logga in

Väg 222, den nya Skurubron Skurubron nominerad till Trafikverkets arkitekturpris 2023

Skurubron är en av fyra tävlande om Trafikverkets arkitekturpris 2023. Priset delas ut till infrastruktur som är omsorgsfullt utformad och väl fungerande. Sveriges Arkitekter ingår i juryn och vinnare utses 9 april 2024.

Sveriges Arkitekter skriver i ett pressmeddelande den 20 februari 2024 att ”infrastruktur med spets tävlar om arkitekturpris” när de presenterar de fyra nominerade bidragen.

Juryn - som utses av Trafikverket och Sveriges Arkitekter - anser att den "nya Skurubron har genomförts med hög ambition från tävling till genomförande”. Juryn skriver också att ”den är en modern, skulpturalt utformad bro med vackra smäckra linjer som gör ett lätt nedslag i landskapet. Bron är försynt i transportsystemet men storslagen i landskapet.”

Hänsyn till gamla bron viktig

Arkitekt är danska arkitektbyrån Dissing+Weitling, vars förslag ”Kontrapunkt” utsågs till vinnare i en internationell arkitekturtävling som Trafikverket anordnade 2011 för en ny bro över Skurusundet. Viktigt i tävlingen, utöver trafiklösningar och genomförande, var relationen till landskapet och den befintliga Skurubron som byggdes 1915 respektive 1957.

– Jag är mycket stolt att Skurubron är utvald som en av fyra nominerade, i en tävling med många värdiga bidrag. Trafikverket och entreprenören har lagt stor vikt vid att skapa en bro som gestaltar arkitektens förslag och harmonierar med den gamla bron över Skurusundet i Nacka, säger Åse Wallin, projektledare Trafikverket.

De fyra nominerade är Skurubron på väg 222 i Nacka, Station Rosengård i Malmö, Ekodukt över E6 på Hallandsåsen och Folke Bernadottes bro på Djurgården. Enligt Sveriges Arkitekter är det ”fyra vitt skilda infrastrukturanläggningar”. Vinnaren utses på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 9 april i Malmö.  

Läs mer om nomineringen och arkitekturen:

TT - Pressmeddelande av Sveriges Arkitekter 20 februari 2024

Sveriges Arkitekter – Skurubron nominerad till arkitekturpris

Dissing+Weitling – Skuru Bridge – Old and new bridges in harmony

Foto: Dissing+Weitling/Jenny Frejing