Logga in
Logga in

E4 Förbifart Stockholm NCC vinnare av E4 Förbifart Stockholms arbetsmiljöpris 2022

Varje år delar Trafikverket ut ett arbetsmiljöpris till en entreprenör som gjort en bra insats för arbetsmiljön. Årets vinnare är NCC som jobbar i Häggvik.

- Arbetsmiljö är en enormt viktig fråga. Det är kul att vi kunde genomföra finalen på plats och träffa alla finalister. Arbetsmiljöpriset är ett sätt för oss att dela våra erfarenheter med varandra och sätta extra fokus på frågan, men det är också ett sätt att stärka arbetet med arbetsmiljön, säger Camilla Magnusson, projektchef för E4 Förbifart Stockholm.

NCC:s vinnande bidrag – 3 utmaningar där förbättringar gett en säkrare och bättre ergonomisk arbetsmiljö

Det är många moment innan en färdig bro är på plats:

  • En utmaning var att få ut formmaterial som är kvar inne i bron efter gjutning. Lösning, två temporära öppningar i bron.
  • En annan utmaning var att ta ner den yttre broformen efter gjutning. Lösning var att ändra metod för rivning av broformen.
  • En tredje utmaning var att plocka ner ställningen efter att de tagit ner den yttre broformen. Lösningen blev att de lyfte fram en sloda (en slags container) till arbetsstället och stängde av ytan.

- Wow, det känns jätteroligt att vinna! Härligt att få bekräftelse på allt jobb som vi lagt ner, menar Daniel Mellqvist, arbetsledare betong på NCC och Anders Pettersson, blockchef betongarbeten på NCC.

- Det som bidrog till vår vinst var nog att vi fick med så många olika delar i arbetet, ergonomi, risker och förebyggande av skador. Alla fick vara med och säga sitt när vi gjorde vår jobbanalys och det var nog också en bidragande orsak, säger Tanja Franzén, arbetsmiljösamordnare på NCC.

Trafikverket delar ut ett arbetsmiljöpris varje år till en entreprenör som gjort en bra insats för arbetsmiljön. Entreprenörerna får själva nominera exempel på gott arbetsmiljöarbete, till exempel en teknisk lösning eller visst arbetssätt. Årets tema var, "arbetsergonomi - hur gör vi för att hålla ett helt arbetsliv". Entreprenörerna, plus en röst från projektet, utser en vinnare, genom röstning. Vinnaren får ett pris i form av personalvårdande aktiviteter.

- Arbetsmiljöpriset är en del av Trafikverkets arbete för att närma oss Nollvisionen, det vill säga att ingen ska dödas eller skadas allvarligt på våra arbetsplatser. I årets tema ville vi fokusera på individen och vad vi kan göra för att minska risken för slitage på kroppen, menar Jennie Jalkner, funktionsledare för byggarbetsmiljö i projektet.