Logga in
Logga in

E4 Förbifart Stockholm Nu öppnar vi nya Lindö tunnel – och renoverar den gamla

Två år efter den första sprängningen är Lindö tunnels nya tunnelrör i stort sett klart. Nu öppnar vi det för trafik. Samtidigt stängs den gamla tunneln för renovering och trafiken flyttas över på nya Ekerövägen.

Det nya tunnelröret är en viktig milstolpe i ombyggnaden av Ekerövägen, som får en fjärde fil i riktning mot Ekerö. Ombyggnaden innebär att trafiksituationen blir smidigare för kollektivtrafiken i eftermiddagsrusningen och fler kan välja att resa kollektivt till och från Ekerö.

Hela tunneln, med båda tunnelrören, öppnar för trafik under sommaren 2023.

Nu är det mesta av arbetet med det nya tunnelröret klart. Därmed släpper vi på trafiken genom tunneln, med ett körfält i vardera riktningen. Samtidigt stängs det gamla tunnelröret tillfälligt. Den 178 meter långa tunneln genom klippan mellan Lovö och Lindö har varit i bruk sedan 1994 och behöver renoveras.

I samband med att den nya tunneln öppnas flyttar vi även över trafiken på den nya Ekerövägen på en kilometerlång sträcka.

I samband med att den nya tunneln öppnas den 11 januari flyttar vi även över trafiken på den nya Ekerövägen, från Lindö tunnel till strax söder om Edeby.​

– Det här är ännu en milstolpe i projektet, att vi nu kan använda det nya tunnelröret vid Lindö tillsammans med en dryg kilometer ny väg, säger Tomas Flykt, Trafikverkets projektledare för ombyggnaden av Ekerövägen.

När den gamla tunneln är färdigrenoverad kommer även den nya tunneln att tillfälligt stängas. Anledningen är att några mindre installationsarbeten behöver göras.

"Det här är ännu en milstolpe i projektet, att vi nu kan använda det nya tunnelröret vid Lindö tillsammans med en dryg kilometer ny väg", säger Tomas Flykt, Trafikverkets projektledare för ombyggnaden av Ekerövägen.

Två år sedan första tunnelsprängningen

Första tunnelsprängningen skedde i oktober 2020, men arbetena med att frilägga berget, borra och spränga sig fram på den södra sidan startade drygt ett år innan dess. Hela tunneln, med båda tunnelrören, öppnar för trafik under sommaren 2023.

Vi vet att våra arbeten kan förlänga din restid, vi bygger om för att din resa ska bli smidig lite längre fram.

Läs mer om arbetet med Lindö tunnel

Fakta

  • Lindö tunnel är i dag en trefilig vägtunnel för fordonstrafik mellan Lovö och Lindö. Tunneln invigdes år 1994.
  • Efter ombyggnaden kommer två av de befintliga tre körfälten i den nuvarande tunneln att vara öppna för trafik, i riktning mot Stockholm. 
  • Det befintliga tunnelröret är 178 meter långt, medan det nya röret är 148 meter långt.
  • Det nya tunnelröret i Lindö tunnel kommer att bli elva meter brett och rymma två körfält i riktning mot Ekerö.