Logga in
Logga in

Kungen besökte Trafikverket och E4 Förbifart Stockholm

Torsdagen den 18 januari fick vi besök av Hans Majestät Kung Carl XVI Gustaf. Kungen tackade i höstas ja till GD Roberto Maioranas inbjudan att besöka Trafikverket och projekt E4 Förbifart Stockholm.

Straxt efter klockan nio anlände kungen till projektkontoret på Lovö i bil. Han hade nog kunnat promenera genom slottsparken, så nära slottet ligger etableringen.

Inom projekt E4 Förbifart Stockholm är Kungens intresse för vårt arbete redan välkänt. Många av kollegorna har träffat på Kungen i omgivningarna och många vittnar om att han ofta stannar och ställer frågor om pågående arbeten.

Det är särskilt arbetet med Ekerövägen genom slottsparken vid Drottningholm som berör kungaparet men även tunnelsprängningarna har känts av i slottet. När nu tunnlarna är utsprängda var det läge att, som goda grannar, bjuda in till platsbesök.

Tunneltur

Besöket inleddes med en kort samling på kontoret med fika och samtal. Intresset och de insatta frågorna kom ganska omgående.

Efter ombyte gick sällskapet ombord på bussen och studiebesöket startade med ett kort stopp för fotografering vid tunnelmynningarna vid Edeby.

Så fort bussen börjat rulla så fortsatte frågorna att hagla. Färden gick sedan ner i tunnlarna där flera projektmedarbetare tog emot för att beskriva pågående arbeten, övergripande tunneldrivning samt både passerade och kommande utmaningar.

Glad Kung i E4 Förbifart Stockholms tunnlar.

Bygger i faser

Att tunnlarna i E4 Förbifart Stockholm är utsprängda var förstås huvudattraktionen. Att kunna ta sig smidigt under jord från Ekerö och vidare söderut till Kungens Kurva eller norrut mot exempelvis Arlanda kommer att ha positiv inverkan för de boende på Ekerö och Drottningholm.. När tunnlarna är utsprängda återstår mycket arbete och nu tar nästa fas vid. Tunnlarna ska byggas färdigt med innerväggar och utrymmen för teknik och säkerhet. Under besöket fick Kungen möjlighet att se och utforska säkerhetskoncept. Han fick möjlighet att titta in i en av utrymningsvägarna och en beskrivning av det komplexa arbete med tekniska installationer och tester som återstår innan vägen öppnar för trafik 2030.  

– Kungen var mycket intresserad och ställde initierade frågor om teknik och följdfrågor såväl i tunneln och på bussen. För oss i E4 Förbifart Stockholm är Kungen både en närboende och en offentlig person, konstaterade Camilla Magnusson efter besöket.

Resan avslutades i Kungens Kurva där den kungliga delen av sällskapet fortsatte in till Stockholm.

Märkbart nöjd med dagen och besöket sa Generaldirektör Roberto Maiorana:

– Jag är djupt imponerad av Kungens kunskap och det märks att han är väldigt intresserade av det pågående arbetet. Kungen är vetgirig och ställer väldigt mycket frågor.

Information om projekt E4 Förbifart Stockholm