Logga in
Logga in

Trafikverket åtgärdar bristerna på NCC:s bekostnad

Trafikverket har i dagarna meddelat entreprenören NCC för entreprenad nio på Västra länken att man kommer att åtgärda besiktningsanmärkningarna på deras bekostnad.

Anledningen är att den senaste slutbesiktningen visar att vägen fortfarande inte är godkänd och att NCC vägrar att åtgärda felen.

- Det är självklart tråkigt att behöva göra detta då vår ambition alltid har varit att öppna vägen så fort som möjligt. Men det har vid flera besiktningar visat sig att vägsträckan inte motsvarar de specifikationer som avtalats. Det är helt enkelt för många och för allvarliga brister och entreprenören har meddelat att man inte har för avsikt att åtgärda dessa. Nu startar vi därför arbetet med att åtgärda felen på deras bekostnad för att vi snabbare ska kunna öppna vägen för trafik, säger Tomas Ek, projektledare vid Trafikverket.

Trafikverket färdigställer sträckan

I protokollet från den senaste besiktningen framgår det bland annat att sträckan har betydande brister vad gäller bärigheten samt en rad andra punkter.

- Det vore oansvarigt av oss och fel mot skattebetalarna att ta vägen i drift när den inte är godkänd och med så många fel. Vi har inte fått den kvalité på vägen som vi har köpt. Dessvärre har NCC:s agerande gjort att vi tappat massor av tid och med en annalkande vintersäsong så är det nog rimligt att säga att vi kommer att kunna öppna vägen hösten 2024, men givetvis tidigare om vi får möjlighet, säger Tomas Ek, projektledare vid Trafikverket.