Logga in
Logga in

Deletapp Kvarnberget snart färdigställd

Byggentreprenaden i Västlänkens deletapp Kvarnberget kommer snart att avslutas. Endast ett fåtal arbeten återstår innan marken kan överlämnas till Göteborgs stad.

Uppdatering 5/6 2024: Överlämningen av marken till Göteborgs stad har flyttats fram och är nu planerad att ske i andra halvan av augusti. 

Tidigare i maj skulle en slutbesiktning ha genomförts i deletappen, efter att entreprenören AGN Haga anmält entreprenaden som färdigställd. Besiktningen avbröts dock på initiativ av besiktningsmannen då det fortfarande återstod arbeten att göra för entreprenören.

– En slutbesiktning är i de flesta fall mest en formalitet; man går igenom ett protokoll och bockar av så att allt är åtgärdat och klart. AGN Haga var inte tillräckligt färdiga för att en slutbesiktning skulle vara meningsfull att genomföra, säger Markus Rangmar, projektledare för deletapp Kvarnberget.

Detaljer återstår

Enligt Markus är det framförallt detaljer som återstår, då tunneln är färdig och marken återfylld ovanpå. Nu arbetar AGN Haga vidare med att färdigställa tunneln inför nästa slutbesiktning. Efter att slutbesiktningen godkänts ska merparten av marken lämnas över till Göteborgs stad. 

Arbetena inuti tunneln kommer dock att fortsätta längre fram, då vi ska utföra de installationer som krävs för att tågen ska kunna gå genom Västlänken. Det handlar bland annat om att gjuta in de ballastfria spåren, installera kontaktledningsskenan i taket, samt andra installationer av el, signalsystem och tele-och radiostystem.