Logga in
Logga in

Norrbotniabanan Stort intresse för arbetet med Norrbotniabanan i Skellefteå

Intresset var stort när Trafikverket bjöd in till öppet hus i Skellefteå för att berätta om arbetet med Norrbotniabanan. Besökarna bjöds på presentationer, VR-simulering och samtal med projektmedarbetarna.

En strid ström av besökare kom till Sara kulturhus i Skellefteå för att prata med Trafikverkets medarbetare när det hölls öppet hus om det kommande arbetet med Norrbotniabanan i Skellefteå kommun.

– Det finns ett stort intresse att få veta mer om arbetet med Norrbotniabanan i Skellefteå. Hela dagen kom besökare förbi för att träffa oss och prata med oss om arbetet med Norrbotniabanan. Det är inspirerande att höra vilket starkt engagemang det finns för en kustnära järnväg i norr, säger Maria Erlandsson, projektenhetschef på Trafikverket.

Utöver samtal med projektmedarbetare fick besökarna ta del av presentationer om Norrbotniabanan, titta på kartor över området och se en film som visualiserar Norrbotniabanans dragning genom centrala Skellefteå. Den som ville kunde också prova på att kliva in i en VR-simulering av hur centrala Skellefteå kommer att se ut när Norrbotniabanan finns på plats.

– I VR-simuleringen kunde besökarna vandra runt på sina egna gator, se sitt hus och få en känsla av hur området kommer att se ut när Norrbotniabanan är byggd. Det är spännande och det var många som ville prova på, berättar Fredrik Hermansson, projektledare på Trafikverket.

Målet med arbetet i Skellefteå kommun är att inleda med en del förberedande arbeten under nästa år, så som upprustning av vägar och flytt av ledningar, för att kunna påbörja bygget under 2024.

– Vi har ett omfattande arbete framför oss och det kommer att hända mycket i Skellefteå de kommande åren. Vi kommer att behöva Skellefteåbornas tålamod när vi bygger. Men, som flera av besökarna sa till oss, man har väntat länge på det här och det är angeläget att Norrbotniabanan byggs. Den blir viktig för många och kommer bland annat att ge helt nya möjligheter till arbetspendling med halverade restider, säger Fredrik.