Logga in
Logga in

Norrbotniabanan Framtidens bergbyggare gästar Norrbotniabanan

Norrbotniabanan gästades förra veckan av studenter från Luleå tekniska universitet. De framtida bergbyggarna fick lära sig om projektets arbete med berg och om en bransch som är i behov av kompetens.

Förra veckan anlände drygt 15 kunskapstörstande studenter från Luleå tekniska universitet till Umeå och projektkontoret för Norrbotniabanan. På schemat stod bergbyggnation och ett platsbesök vid den kommande Ersmarsktunneln. Besökarna välkomnades av byggledare Örjan Sjödin och Henrik Ingebrigtsen som inledde med en presentation om Norrbotniabanan, de pågående entreprenaderna och den kommande tunneln.  De fick också med sig bilden av en arbetsmarknad med stort behov av kompetens.

– För oss på Trafikverket är det självklart att erbjuda framtida anläggare och bergbyggare möjligheten att få ta del av vår erfarenhet och lära sig mer genom att besöka bygget av Norrbotniabanan. Tillförseln av ny kompetens är också en viktig förutsättning för att projekt av Norrbotniabanans storlek ska kunna genomföras, säger Erik Storvall, projektledare på Trafikverket för Norrbotniabanans tunnel genom Ersmarksberget.

Studenterna ställde under presentationen nyfiket frågor om masshantering, utmaningar, tunnelbygge och platsen där tunneln ska byggas. Efter presentationen tog sig sällskapet tillsammans med byggledarna ut på bygget.

– Det var lite synd att det än så länge bara är en förskärning vid påslaget, men visst var det givande. Vi hade tenta efteråt där flera av studenterna refererade till studiebesöket, berättar Wilhelm Åberg doktorand vid Luleå tekniska universitet.

Genom att öka kunskapen om infrastrukturprojekt som Norrbotniabanan, anläggningsbranschen och vilka kompetenser som efterfrågas är förhoppningen att fler kan lockas till branschen.

– Det var roligt att träffa studenterna och få dela med sig av erfarenhet och tankar. Förhoppningsvis blir flera av dom tunnelbyggare i framtiden - för det behövs, säger Örjan Sjödin, byggledare Ersmarkstunneln.

Kanske kommer någon av just dessa femton studenter snart att arbete med järnväg eller berg inom Trafikverket.