Logga in
Logga in

Norrbotniabanans byggdagbok – öppnar bro och återställer vägar

Nu har vi öppnat för trafik på vår nya bro på väg 645 och ytterligare en vägbro kommer öppnas i slutet av oktober. Vi har också färdigställt en dammvall och jobbat med att återställa vägar.

Vi fortsätter arbetet med en av broarna som ska gå över Tavelån. Här gjuter vi brolager och frontmuren till det första brostödet.

En viktig del av arbetet under det kommande året är att återställa ytor till hur de såg ut innan vi började bygga Norrbotniabanan. Under byggtiden har vi kört med stora truckar och breddat många vägar som nu ska återställas. Just här arbetar vi med en väg som ska återfå sin ursprungliga form.

Sedan i somras har vi jobbat med att anlägga en dammvall. Den ska hålla vatten från den närliggande skogen samt från den tunnel vi kommer att bygga genom Ersmarksberget, i förlängningen ska den förhindra att bostadsområdet Haga översvämmas. Vi har anlagt en trumma genom dammvallen där Djupbäcken rinner. Blir det tillräckligt med vatten i trumman kommer vattnet ska stiga i skogen och bilda en vattenspegel som håller vattnet tills trumman inte är full längre.

Vi har också öppnat bron på väg 645 för trafik. Under den kommer järnvägen att gå. Bron har tagit drygt ett år att bygga, och är i dagsläget förberedd för en cykelväg, men den är inte färdigställd ännu.

 

I slutet av oktober ska också vår bro på väg E12 tas i drift. Då kommer omfartsvägen tas bort och bilisterna kommer kunna köra på den nya bron.