Logga in
Logga in

Norrbotniabanan Nu har Norrbotniabanans järnvägsplaner vunnit laga kraft – så går arbetet vidare

Järnvägsplanerna för sträckan Dåva-Skellefteå har nu vunnit laga kraft. Beslutet från regeringen har inga villkor, vilket innebär att vi får klartecken att fortsätta arbetet med att förbereda byggstarter längs sträckan.

Samtliga överklaganden av järnvägsplanerna för Norrbotniabanans sträcka mellan Dåva och Skellefteå har nu avslagits av regeringen.

– Än är det mycket arbete kvar innan vi kommer börja bygga på sträckan, men beslutet markerar en viktig milstolpe i arbetet. Det innebär att vi får klartecken att fortsätta med arbetet att förbereda byggstarter, säger Lars Bergdahl chef för Norrbotniabanan på Trafikverket.

Sedan planerna överklagades har regeringen hanterat ärendet. Projektet har under tiden fortsatt med de arbeten som inte påverkas av planerna, samt tagit fram bygghandlingar.

– Under tiden som överklagandena har funnits på regeringen bord har vi arbetat vidare med bygghandlingarna för sträckan, säger Lars.

Arbetet för sträckan fortsätter nu med nästa steg.

– Utöver fastighetsinlösen som är en viktig fråga, fortsätter vi med förberedande arbeten som behövs för att kunna påbörja byggstarterna, det handlar exempelvis om annan typ av markåtkomst, avverkning och olika tillståndsansökningar, förklarar Lars.