Logga in
Logga in
Den nya växeln som installerades i maj 2023. Växeln är ännu inte i drift.

Den nya växeln i Härad är ännu inte i drift

Märker du att tågen mellan Eskilstuna C och Stockholm C går saktare under en kortare sträcka? I maj 2023 nära Härad installerades en ny växel som ännu inte är i drift. Detta orsakar den tillfälligt lägre hastigheten.

Den nya växeln är monterad, men det är först när den kopplas in signaltekniskt och kan sättas i drift som växeln kommer till nytta i järnvägssystemet. Detta arbete är planerat under hösten 2024.

Tågen behöver bromsa in och köra saktare en kortare sträcka om cirka 400 meter i närheten av Härad, 40 kilometer i timmen istället för 200 kilometer i timmen. Vi förstår att du som åker tåg på berörd sträcka mellan Eskilstuna C och Stockholm C kan störas av detta. Tack för ditt tålamod!

Bakgrund

I maj 2023 monterade vi en så kallad höghastighetsväxel i Härad som ska möjliggöra smidigare resor och transporter på järnväg. Det är en modern typ av växel som möjliggör att tåg kan köra snabbare vid möten. Varje tåg kan på så sätt tjäna in tid vilket möjliggör att restiderna kan kortas. I Härad ska växelns funktion testas med förhoppning om att samma modell ska kunna användas i framtiden för Ostlänken. Här kan du läsa mer om när växeln monterades: Montering av höghastighetsväxel i Härad.

Kontakt

Per-Eric Metso

Projektledare

Telefon: +46 10-123 87 95

Matilda Ewaldh Lindmark

Kommunikatör

Telefon: +46 10-123 07 82