Ostlänken, en ny dubbelspårig järnväg Ståtliga sommarvillor vid Bråviken - arkitekternas mästerverk för Norrköpings elit.
I Bråvikens inre del ligger flera påkostade byggnader från senare 1800-tal. Här lät Norrköpings förmögna borgare uppföra sina sommarvillor, ritade av tidens mest framstående arkitekter och kännetecknas av hög kvalitet.
En del av kulturmiljöarbetet längst Ostlänkens dragning handlar om att genomföra inventeringar av kulturhistoriskt värdefulla byggnader för att säkerställa att dessa inte påverkas av byggnationen av den nya dubbelspåriga järnvägen. Syftet är att identifiera och dokumentera känsliga material och byggnadsdetaljer såsom kakelugnar och takmålningar. Vissa av dessa riskerar att påverkas av vibrationer under byggprocessen. Inventeringarna leder till förslag på tillfälliga, reversibla skyddsåtgärder så att byggnadernas unika karaktär och kulturhistoriska värde bevaras.
Värdshuset Stenkullen
Värdshuset Stenkullen ligger vid Kolmårdsbranten, norr om Norrköping. För den som färdas på E4:an är det svårt att missa byggnaden med fasadskyltarna ”Hotel” och ”Värdshus”. Stenkullen uppfördes under 1800-talets mitt som sommarvilla åt Erik Swartz och hans familj, en av Norrköpings mest framgångsrika industrimän. Arkitekt Adolf Wilhelm Edelsvärd ritade byggnaden, som placerades med vidsträckt utsikt över Bråviken och slätten ner mot Björnsnäs. Under andra hälften av 1800-talet var Edelsvärd chefsarkitekt vid Statens Järnvägar. Erik Swartz hade ett stort naturintresse och anlade en romantisk park kring Stenkullen. Detta intresse fick även utlopp i centrala Norrköping, där han som en drivande kraft initierade de nu byggnadsminnesförklarade Promenaderna med sina trädrader och alléer. Idag är promenaderna ett av stadens självklara kännetecken och viktiga för Norrköpings identitet.
Villa Skoga
Erik Swartz son, Carl Swartz, uppförde 1891 sitt eget sommarnöje kallat Villa Skoga i den östra delen av Stenkullens park. Den mycket påkostade byggnaden ritades av arkitekt Agi Lindegren. Villa Skoga har en oregelbunden och fantasifull stil med varierande material som natursten, tegel, puts och spån. Här finns även tornliknande burspråk, verandor och takkupor, vilket ger byggnaden ett lekfullt och omväxlande uttryck. Interiören präglas av konstnärligt utformad fast inredning, där flera kakelugnar och takmålningar bidrar till en unik karaktär. Byggnaden är mycket välbevarad och har varit byggnadsminne sedan 1991.
Villa Abelin
Öster om Villa Skoga ligger ytterligare en intressant byggnad: Villa Abelin (Villa Norrviken), även den ritad av Agi Lindegren och uppförd av landskapsarkitekt Rudolf Abelin. På villans omkringliggande marker skapade Abelin en magnifik trädgårdsanläggning med terrasser, parker och odlingar. Anläggningen kallade han Norrvikens trädgårdar, efter Bråvikens norra vik. 1906 valde han att flytta till Båstad där han anlade en ny trädgård. Han tog med sig kunskap och inspiration från Bråviken, liksom namnet – Norrvikens Trädgårdar.