Ostlänken, en ny dubbelspårig järnväg Vattensalamandern får nytt boende i Nyköping
Utanför Nyköping pågår bygget av en ny damm till den större vattensalamandern för deras lek och fortplantning. Dammen är en del av arbetet med att bibehålla den skyddsvärda arten inför byggandet av Ostlänken.
Ostlänken är en cirka 16 mil lång ny dubbelspårig järnväg mellan Järna och Linköping som möjliggör fler tåg och bidrar till större arbetsmarknadsregioner, smidigare arbetspendling och regional utveckling. När vi bygger Ostlänken strävar vi alltid efter att undvika och minimera skada på skyddade arter och miljöer så långt det är möjligt. Vissa arter behöver kunna leva vidare på andra platser innan den befintliga livsmöjlig påverkas av järnvägsanläggningen, och därför skapas nya likartade livsmiljöer för dessa arter. I Tystberga i Nyköping finns den rödlistade och skyddade arten större vattensalamander som är viktig att bevara ur ett större perspektiv. Genom att anlägga en damm för vattensalamandern gynnar man inte bara arten utan också den biologiska mångfalden i stort. Där den större vattensalamandern finns trivs också bland annat många andra växter och insekter. Under november månad har Trafikverket byggt en ny damm i Nyköping, som ska ge hem åt vattensalamandern ungefär 450 meter ifrån den gamla dammen.
Den större vattensalamandern. Foto: Clas Andrén.
Noggrant utvald plats
Dammen där salamandern har sin plats för lek och föryngring idag kommer att torrläggas när bygget av Ostlänken börjar byggas i Nyköping. Den nya platsen för salamanderdammen är noga utvald. Arten behöver både land- och vattenmiljöer för sin överlevnad. Dammen behöver exempelvis ligga rätt i förhållande till solinstrålning för att det ska vara lagom varmt och upptinat när salamanderns lekperiod börjar. På slänterna och skogsdungarna med stenrösen och fallna träd som ligger runt omkring kan salamandern övervintra och söka skydd. Dammen har även olika nivåer av djup. Sten som är sparade från grävarbetet ligger på dammens djupaste botten och det finns även död ved i dammen.
Dammen under uppbyggnad. Foto: Trafikverket.
Från skiss till färdig livsmiljö
Att färdigställa en fungerande livsmiljö tar tid. Under hösten har det skett grävarbete och arbete med att göra olika nivåer på botten. Nästa år kommer arbete ske med att ge dammen liv i form av plantering och sådd av växter som salamandern tycker om att ha på sin lekplats. Först våren 2026 är planen att samla in salamandrar från den nuvarande dammen och placera ut i den nya. Det handlar framför allt om att få till en föryngring i den nya dammen så att reproduktionen av salamandrar kommer igång. Honorna lägger äggen ett och ett på bladen av vattenväxter, och gömmer dem genom att vika bladen över äggen. Därför behöver det finnas etablerade vattenväxter i lekvattnet innan en flytt sker.
– Fas ett av arbetet med att anlägga dammen är nu färdigställt och besiktigad inför nästa fas, vilket vi är väldigt glada för, säger Ida Heltborg, projektingenjör Trafikverket.
– Det kommer bli en stor förbättring jämfört med tidigare damm som håller på att växa igen, tillägger Åsa Jansson, miljöspecialist Trafikverket.
Samverkan viktig
Anläggandet av dammen har utförts i nära dialog med experter och anlitad entreprenör. Det har varit god samverkan vid utformningen. I november skedde ett fältbesök vid den nya dammen. På plats var Åsa Jansson och Camilla Sigefjord, miljöspecialister på Trafikverket, Ida Heltborg, projektingenjör på Trafikverket och sakkunniga experter Stefan Andersson, kommunekolog på Nyköpings kommun och Clas Andrén, professor bevarandebiologi på Korsviken Natur. Tillsammans tittade de även på den befintliga dammen och diskuterade hur fångst och insamling genomförs på bästa sätt. Metodik och slutlig metod för detta beslutas sedan gemensamt med Länsstyrelsen genom en dispensprövning.
Fältbesök vid den befintliga dammen. Med på bild: Åsa Jansson, Ida Heltborg och Camilla Sigefjord från Trafikverket och Stefan Andersson, Nyköpings kommun. Foto: Clas Andrén.