
Ostlänken, en ny dubbelspårig järnväg Ny våtmark för att skydda svarthakedoppingen
Strax väster om Vagnhärad bygger vi en ny våtmark åt svarthakedoppingen. Våtmarken är en insats för att skapa nya häckningsmarker åt svarthakedoppingen när arbetet med Ostlänken påbörjas i Vagnhärad.
Hösten 2024 startade arbetet med Ostlänken, den nya dubbelspåriga järnvägen mellan Linköping och Järna. Sträckan genom Trosa kommun löper mellan Långsjön och Sillekrog och blir cirka 13 kilometer lång, med stopp och nytt resecentrum i Vagnhärad. När vi bygger nytt tar vi hänsyn till klimat och miljö. Mer än hälften av sträckan planeras därför att anläggas på bro eller i tunnel för att minimera påverkan på natur- och kulturmiljöer.
Känslig för störningar
Under byggnationen av Ostlänken kommer störande arbeten att förekomma. Bland annat bedöms det att fågeln svarthakedopping, som häckar i Brännvretens våtmark i Trosa kommun, kan komma att bli störd av buller under byggskedet. Detta kan påverka fågelns möjlighet till häckningar. Trafikverket har därför efter samråd med Länsstyrelsen i Södermanland beslutat att genomföra en skyddsåtgärd i form av en ny våtmark där svarthakedopping ska kunna häcka ostört. Genom denna åtgärd kan förutsättningarna för svarthakedopping upprätthållas lokalt under tiden som Ostlänken byggs.
Arbetet med den nya våtmarken sker på uppdrag av Trafikverket och pågår och anläggs av Trosa kommun, ungefär 500 meter väster om Vagnhärad i anslutning till Trosaån. Marken ägs av Trosa kommun.
– Vi har haft bra dialog och gott samarbete med Trosa kommun, säger Annette van Uelft, projektledare för projekt Vagnhärad på Trafikverket.

Foto: Pixabay
Berikat djurliv och minskad övergödning
Trafikverkets skyddsåtgärd under byggtiden av Ostlänken ger Trosa kommun en ny våtmark som kommer gynna svarthakedoppings framtid i området på lång sikt. Andra arter av fåglar, groddjur och salamandrar kommer också ha nytta av våtmarken.
– Den här nya våtmarken kommer ge fina förutsättningar för svarthakedopping och skapar en alternativ häckningsplats för arten under Ostlänkens byggtid. Våtmarken bidrar även med livsmiljöer för många andra djur- och växtarter vilket är positivt för den biologiska mångfalden i området, säger Henrik Ramstedt, miljöspecialist på Trafikverket.
Våtmarken byggs i ett jordbrukslandskap där man kommer leda in vatten i våtmarken som annars går genom jordbruksmark och sedan rakt ut i Trosaån. Våtmarker fångar upp mycket näringsämnen och kan därmed även bidra till minskad övergödning.